reklama

Na jednom z videí například tři mladí lidé ve města Torbes ve venezuelském státě Táchira pod dozorem policisty s lopatami a rýči čistí strouhu u silnice. Jedna dívka z této skupiny má na zádech pověšenou papírovou ceduli s logem místní radnice, na níž je napsáno: "Protože jsem neměla roušku, musím dělat obecně prospěšnou práci".

Na dalším videu natočeném ve městě Guásimos (rovněž stát Táchira) dělají tři mladíci na místním hřišti kliky. Přitom na ně dohlíží policista, po němž musí opakovat, jakého prohřešku se dopustili. "Neměl jsem být na ulici, mám zůstat doma, policie jednala podle prezidentského dekretu o pandemii covidu-19," opakují mladíci v rouškách při cvičení.

Ve Venezuele, která má asi 30 milionů obyvatel, se dosud koronavirus SARS-CoV-2 podle oficiálních údajů potvrdil u 20.206 lidí, z toho 176 v souvislosti s nákazou zemřelo. Opozice či organizace Human Rights Watch ale považují tato čísla za nedůvěryhodná, podle nich jsou reálné počty nakažených v zemi vyšší.

Socialistická vláda prezidenta Nicoláse Madura zavedla přísná opatření proti šíření koronaviru v březnu, posléze je zmírnila. Od června aplikuje systém 7+7, který znamená, že týden jsou omezení mírnější a týden platí "radikální karanténa". Ta znamená, že fungují jen sektory nutné pro chod ekonomiky, jako jsou komunikace, zdravotnictví, bezpečnost či zásobování. V "radikální karanténě", která právě platí v celé zemi od pondělka, jsou omezeny i otevírací hodiny obchodů s potravinami či základním zbožím.