reklama

"Uprchlíci musí být rychle registrováni," požaduje mluvčí SPD pro vnitropolitické otázky Ute Vogtová. Lidé, kteří na to budou mít nárok, podle ní musí být rozděleni mezi jednotlivé unijní země. Dolnosaský ministerský předseda Stephan Weil (SPD) zase chce, aby Berlín spolkovým zemím, které o to budou mít zájem, povolil přijetí části uprchlíků z přeplněných řeckých táborů, zejména dětí. Informuje o tom Freie Presse.

Křesťanští demokraté přerozdělování běženců z hranic mezi Tureckem a Řeckem odmítají. "Nebude žádné přerozdělování uprchlíků přicházejících na řecko-tureckou hranici - žádné procházení Evropou jako v roce 2015," zdůraznil jejich expert na vnitropolitické otázky Marian Wendt. Aby Evropa nebyla dlouhodobě závislá na tureckém prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi, je podle něj potřeba, aby měla společnou azylovou a migrační politiku.

Šéf sesterské CSU Markus Söder zase vyzval k vyslání jasného signálu uprchlíkům a migrantům v Turecku, že unijní hranice bude i nadále chráněna. Vyslovil se pro podporu Řecku a také tvrdě kritizoval tureckého prezidenta Erdogana, který minulý týden oznámil, že hranice jsou otevřené. Podle Södera je nepřijatelné, aby se Turecko skrze běžence snažilo prosazovat své vlastní zájmy.

Za jasně nepřijatelný krok Erdogana, v jehož zemi je přes 3,5 milionu syrských uprchlíků, už v pondělí označila Merkelová. Běžence podle ní vede do slepé uličky na hranicích Turecka a Řecka. Politička, která opakovaně hovořila o tom, že se rok 2015, kdy do Německa přišlo téměř 900.000 běženců, nesmí opakovat, se také vyslovila pro zachování migrační dohody mezi EU a Tureckem.

O situaci už Merkelová telefonicky s Erdoganem mluvila. Ten podle německých médií vyslovil požadavek, aby se břímě péče o běžence rozdělovalo spravedlivě.