reklama

Agentury AFP a Reuters uvedly, že protestu se zúčastnilo asi 2000 žen. Pochod do centra hlavního města v jednu chvíli policie zablokovala a pak začala účastnice protestu masově zadržovat. Mnohé z demonstrantek přišly oblečeny do bílé a červené, barev protestu a také barev vlajky nezávislého Běloruska před připojením k Sovětskému svazu.

Pochod do centra hlavního města projíždějící motoristé zdravili troubením, zněla i hesla požadující osvobodit politické vězně. "Nezapomeneme, neodpustíme!" či "Lukašenko za mříže!", skandoval dav.

zdroj: YouTube

"Část demonstrantek (policisté) zablokovali u obchodního centra, další ženy se rozutekly do okolí. V jednu chvíli zaznělo 'Odcházíme!' a k nebi vzlétl bezpilotní letoun s bílo-červeno-bílou vlajkou. Auta se zadrženými odjela a lidi, kteří zůstali na místě, se seřadili do lidského řetězu podél vozovky. Několika demonstrantkám se udělalo špatně, zavolali pro ně sanitky," napsala agentura TASS.

"Nepřipouští se pluralismus názorů, pouze názor jediného člověka. Přála bych si žít v zemi, kde se budou přinejmenším respektovat lidská práva, kde bude dělba moci a kde lid sám rozhodne, kam se má země ubírat. Počítám s tím, že mě mohou kdykoliv zatknout, ale nebojím se, protože mám ráda svou zemi a snažím se pro ni udělat, co zmůžu," řekla serveru Tut.by jedna z demonstrantek, která na akci přišla v karnevalové masce.

U tržiště, kde demonstrace začala, policisté kontrolovali akreditace novinářů, a později natáčeli demonstrantky, jinak ale pořádkové síly zpočátku pochodu nebránily. Agentura DPA připomněla, že před týdnem policisté proti ženám poprvé použili brutální násilí a 100 jich zadrželi.

"V určitou chvíli upoutaly pozornost dvě dívky, které odcházely od vozů na přepravu vězňů, takzvaných antonů. Žertovaly, že už v nich nebylo místo, a tak zůstaly na svobodě," napsal server Tut.by. "Tolik jsem si přála vidět, jak vypadá anton zevnitř," řekla jedna z dívek, která úsměvem maskovala slzy. "Hlasovala jsem pro změny a svobodu. Změny a svobodu nám ukradli, chlapce zbili, dívky taky," dodala na vysvětlenou, proč chodí na demonstrace.

Protesty v Bělorusku vypukly po prezidentských volbách z 9. srpna, jejichž vítězem úřady pošesté vyhlásily Lukašenka, tentokrát s více než 80 procenty hlasů. Hlavní opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská získala jen deset procent. Opozice pokládá tyto výsledky za zfalšované, odmítla je uznat i Evropská unie.