reklama

Protiteroristická prokuratura v prohlášení uvedla, že při domovní prohlídce u údajného pachatele byly nalezeny ručně psané texty, které se týkaly i náboženství a v nichž si muž stěžoval na život v zemi bezvěrců.

Muž zaútočil dnes dopoledne ve městě Romans-sur-Isère na ulici, kde jsou pekárny a další obchody s potravinami. Nejdříve napadl jistého Rumuna, který šel na procházku se svojí přítelkyní a synem, uvedla francouzská média. Pak vešel do trafiky, kde pobodal prodavače a dva zákazníky. Další lidi napadl v řeznictví a supermarketu.

Policie útočníka zadržela na místě. Podle některých zdrojů muž při útoku křičel Alláhu akbar (arabsky Bůh je veliký), to však později vyšetřovatelé popřeli. Podle policejních odborů při zásahu policisty žádal, aby ho zastřelili.

Šéf resortu vnitra Christophe Castaner řekl, že na zabezpečení místa činu se podílelo asi sto policistů a 45 hasičů.

Ve Francii stejně jako v mnoha jiných evropských zemích je kvůli šíření koronaviru celostátní karanténa, platí například zákaz shromažďování nebo omezení volného pohybu lidí.

Agentura AP připomíná, že Francie v posledních měsících zažila několik útoků nožem. V lednu policie v Metách postřelila muže, který s nožem v ruce a pokřikem Alláhu akbar útočil na skupinu strážců zákona. Jen o dva dny dříve policisté zastřelili útočníka, který na předměstí Paříže jednoho člověka ubodal nožem a dva další zranil. Podle analytiků se snaží některé extremistické skupiny využít současné krizové situace, v jaké se Francie nachází, k tomu, aby získaly nové stoupence.