reklama

Nově příchozí migranti ze Sýrie, Iráku a dalších zemí mění strukturu organizovaného zločinu v Německu. Uvedli to zástupci federální policie pro německou stanici ARD v novém televizním dokumentu.

Při vyšetřování arabských zločineckých rodin zaznamenal německý Spolkový kriminální úřad (BKA) rostoucí počet podezřelých se zahraničními pasy. „V přibližně jedné třetině případů patří mezi podezřelé také přistěhovalci - a to znamená, že musíme tento jev pozorně sledovat,“ varuje podle serveru Deutsche Welle šéf BKA Holger Münch.

Musíme se poučit z minulosti

Německé úřady dlouhodobě bojují se zavedenými „klany“ s vazbami na arabský svět. Tyto gangy jsou napojeny především na zločinecké rodiny libanonského původu . Nově příchozí Syřané a Iráčané takové organizační struktury podle úřadů ještě nevytvořili.

Münch však varoval před opakováním chyb německých orgánů ze 70. letech, kdy se do země přestěhovalo velké množství libanonských migrantů. Podle něj se bezpečnostní složky musí poučit z dění v posledních 30 letech a nedopustit, aby se situace opakovala.

Migranti s „bojovou zkušeností“

Policejní šéf západoněmeckého Essenu Frank Richter řekl pro ARD, že migranti dostávají stávající klany pod rostoucí tlak a začínají jednat jako jejich konkurence. Tyto "staré" gangy už podle něj dlouho Iráčany používají jako kurýry pro obchod s drogami. Úřady ale teď upozorňují, že některé skupiny nově příchozích se snaží „převzít jejich obchody“.

Richter také uvedl, že v budoucnu se mohou objevit konflikty mezi starými a novými skupinami. Někteří z nově příchozích migrantů podle jeho slov mají „bojové zkušenosti“ díky životu ve válečných zónách. „Samozřejmě by to byla velmi, velmi odlišná situace, než jaká je v současné době,“ dodal policejní šéf.

Policie chce více nástrojů k boji se zločinci

Zločinecké gangy jsou aktivní po celém Německu a jen v Berlíně mají tisíce členů. Tento druh zločinu v německém hlavním městě je řízen „asi 20 vlivnými rodinami, z nichž sedm nebo osm je extrémně zapojeno do zločinu,“ uvedl berlínský ministr vnitra Andreas Geisel.

Geisel také uvedl, že úřady potřebují „další nástroje“ k boji proti zločinu. Jedním z těchto nástrojů by podle něj mělo být opatření, díky kterému by podezřelí zločinci museli vysvětlit původ svého majetku. Geisel zdůraznil, že toto opatření dobře funguje například v Itálii. Dodal také, že úřady už dnes využívají „všechny možnosti právního státu“ k boji proti zločinu v Berlíně a že „právní stát je pod tlakem“.