reklama

Běženci, které zachránilo italské pobřežní plavidlo Diciotti, popsali italské agentuře ANSA své zkušenosti z cest. Přeživší teď vypráví, co prožili na moři ve vraku jejich lodi. Někteří například popisují, jak se drželi těl mrtvých přátel a příbuzných ve snaze zůstat naživu.

„Byly tam nigerijské ženy, které tvrdily, že během tragédie přišly o přátele a příbuzné a že viděly, jak se utopili," popisuje Lucilla Garufi z neziskové organizace Intersos, která byla na palubě Diciottiho.

„Uprostřed nákladní lodi se najednou vytvořila díru a plavidlo se zlomilo na polovinu," popsali přeživší. „To byl konec, viděli jsme, jak se naše sestry utopily před našimi očima, aniž bychom dokázaly udělat cokoliv, abychom je zachránily,“ popsaly ženy. Přeživší zůstanou v specializovaném centru, kde se jim dostane psychologické pomoci.

Jedním z nejdojemnějších příběhů je případ osmiletého chlapce z Eritreje, který se vydal na cestu sám, protože jeho rodiče si nemohli dovolit zaplatit cestu pro všechny. Nyní chlapec doufá, že vydělá dost peněz na to, aby do Itálie dostal i své rodiče.

„Někteří z nich říkají, že měli pocit, že cesta trvala aspoň rok. Potřebují jen pomoc a trochu lidskosti," uvedl Teo di Piazza, koordinátor psychologického týmu Lékařů bez hranic (MSF).