reklama

Nové případy infikovaných rychle přibývají v Jihoafrické republice, k dnešnímu dni jich je podle místního ministerstva zdravotnictví 709, píše agentura AP. Země se připravuje na omezení pohybu, které zde začne platit o čtvrteční půlnoci místního času.

Jihoafričané se vrhají do obchodů a snaží se vytvořit si zásoby, informuje BBC. Země se potýká s 29procentní nezaměstnaností a veřejnost se obává, jaký vliv bude omezení pohybu na pracovní trh mít. Vláda však chce předejít možnému rozšíření viru v chudých částech země, popisuje AP.

Konžská demokratická republika oznámila v úterý izolaci hlavního města Kinshasa a uzavření konžských hranic, píše BBC. Země zatím vede v patrnosti 45 případů a tři úmrtí. V pondělí byla také vyhlášena 48hodinová izolace druhého největšího města Lubumbashi poté, co se koronavirus prokázal u dvou osob, kteří přicestovali z hlavního města.

S koronavirem se potýká také Keňa. Ta má podle údajů z úterý 25 případů. Lidem se symptomy podobnými chřipce nebude povolen vstup na přívozy spojující druhé největší město Mombassa a oblast Kwale, ve kterých byly případy zaznamenány, informuje BBC s odkazem na místní média.

V Zambii, která má deset případů nakažených, dnes prezident ohlásil uzavření barů, klubů, tělocvičen a kasin. Dále zde byly zrušeny mezinárodní lety kromě těch, které začínají a končí na letišti v hlavním městě Lusace. Prezident však odmítl zavření hranic, které by podle něj vedlo k oslabení místní ekonomiky.

Rwanda má zatím 40 potvrzených případů koronaviru. Již několikátý den tu platí omezení pohybu. Narušitele, který se i přes zákaz vydal rybařit, podle jednoho z představitelů Jižní provincie sežral krokodýl. Policie to však nepotvrdila, upřesňuje BBC.

Etiopie, která má zatím 12 potvrzených případů koronaviru, dnes ohlásila, že kvůli aktuální situaci propustí 4000 vězňů, informuje BBC. Jedná se o trestance, kteří spáchali lehčí delikty, matky s malými dětmi a cizince zapojené do obchodování s drogami. Poslední jmenovaní budou vysláni do svých zemí.

Etiopie dnes také rozhodla o uzavření pozemních hranic a povinné 14denní karanténě pro všechny, kdo do země přicestují.

Omezení pohybu platí od úterý v hlavním městě Madagaskaru. Na jeho dodržování, se kterým mají problém zejména nejchudší obyvatelé, tu dohlížejí silové složky, informuje dnes rádio RFI. Tento ostrovní stát má přes 10 případů koronaviru.