reklama

"Velice bychom si to nepřáli, děláme vše, aby tomu tak nebylo," odpověděla Zacharovová v rozhlasové stanici Echo Moskvy na otázku, zda lze nyní vztahy mezi Moskvou a Prahou pokládat za napjaté. Údiv podle ní budí dění v českých médiích a počínání řady českých politiků. V daném případě se podle mluvčí jedná o jakési nekonečné a uměle vytvářené problémy. Příslušné složky a úřady by podle ní měly předložit faktické důkazy, anebo popřít některá tvrzení.

Týdeník Respekt totiž v aktuálním čísle s odvoláním na neupřesněné zdroje napsal, že pracovník ruských tajných služeb údajně vybavený jedem ricin přicestoval před třemi týdny s diplomatickým pasem a na letišti ho vyzvedlo auto ruské ambasády. České bezpečnostní složky dle Respektu vyhodnotily přítomnost muže jako bezpečnostní riziko pro pražského primátora Zdeňka Hřiba a starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře.

Hřib je podle RIA Novosti spjat s přejmenováním náměstí před ruským velvyslanectvím podle zavražděného opozičního politika Borise Němcova, Kolář s odstraněním pomníku sovětského maršála Koněva.

Ruské velvyslanectví se v pondělní nótě českému ministerstvu zahraničí ohradilo proti nepřípustným útokům na Rusko a jeho diplomatické zastoupení v Praze. České ministerstvo v úterý označilo ruskou nótu za nepatřičnou snahu o narušování svobody tisku.

"Je faktem, že zhruba před třemi týdny se ze služební cesty do Prahy vrátil řádně akreditovaný ruský diplomat, kterého jeho kolegové skutečně vyzvedli na letišti. K detailům se ministerstvo zahraničí vyjadřovat nebude, to je otázka na tajné služby," citovala ruská agentura vyjádření mluvčí české diplomacie.

Ruské velvyslanectví naproti tomu tvrdí, že od poloviny března ani jeden z diplomatů nepřicestoval na pražské letiště. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov odmítl tvrzení českých médií jako "novinářskou kachnu" a šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov uvedl, že nikdo nepředložil důkazy, že se Rusko snažilo někoho v Česku otrávit.