reklama

Pod žhavým sluncem se dnes stovky migrantů shromáždily u místa, kde buldozery rovnaly půdu v přípravě pro rozmístění stanů pro migranty. Protestující provolávali Svododa a Žádný tábor, někteří nesli ručně psané cedule se vzkazy "Nechceme jít zase do pekla jako byla Moria" nebo "Slyšíte nás paní Merkelová?"

Policie při krátké konfrontaci několikrát použila slzný plyn proti některým protestujícím, kteří se pokoušeli dostat na silnici vedoucí k přístavu Mytilene. Silnici policie zablokovala během prací na přípravě nového stanového tábora poblíž.

Ani místní obyvatelé, kteří už dříve protestovali proti existenci tábora pro uprchlíky, nechtějí výstavbu nového. S prozatímním řešením v podobě rozdávání stanů nesouhlasí ani migranti, kteří se dožadují možnosti z ostrova odjet.

Mluvčí řecké vlády ale ve středu zdůraznil, že žádný z nich zatím nesmí ostrov opustit. Výjimku dostaly jen čtyři stovky dětí a mladistvých bez doprovodu, kteří byli letecky evakuováni do severního Řecka. Německý ministr vnitra Horst Seehofer v pátek oznámil, že si je mezi sebe rozdělí deset zemí EU.

Rakouský kancléř Sebastian Kurz dnes zopakoval svůj nesouhlas s přijetím části žadatelů o azyl ze zničeného tábora Moria, čímž si vysloužil kritiku od svého vládního partnera Zelených a opozice. Situaci kolem Morie přirovnal k létu 2015, kdy se nespočet žadatelů o azyl snažil dostat do bohatých evropských zemí takzvanou balkánskou cestou, což pak přimělo evropské politiky ustoupit nátlaku a otevřít hranice svých zemí.

"Jestliže teď ustoupíme nátlaku, budeme riskovat, že uděláme tytéž chyby jako v roce 2015. Riskovali bychom, že dáme těm lidem falešnou naději," řekl Kurz.

Podmínky v táboře Moria dlouhodobě kritizovaly humanitární organizace, které na místě působí. V zařízení původně určeném pro nanejvýš 2750 osob totiž pobývalo téměř 13.000 migrantů, v přeplněném areálu se lidé tísnili v nevyhovujících příbytcích a problém byl i se základní hygienou. Kvůli sporům ohledně izolace lidí nakažených koronavirem vypukly počátkem týdne úmyslně založené požáry, které tábor zdevastovaly. Lidé od té doby přespávají volně venku, na silnicích nebo dokonce na hřbitově a střeží je policie.