reklama

Rozmístění jaderných zbraní v Polsku by podle Moskvy porušilo základní dohodu mezi Ruskem a Severoatlantickou aliancí z května 1997, ve které je zakotveno, že NATO nehodlá v současnosti ani budoucnosti rozmístit jaderné zbraně na území svých nových členských států, napsal list Kommersant.

Americká velvyslankyně Georgette Mosbacherová před několika dny na okraj sporu o jaderné zbraně mezi Spojenými státy a Německem poznamenala na twitteru, že "pokud chce Německo zmenšit jaderný potenciál NATO a oslabit alianci, pak příslušné síly a prostředky možná přijme Polsko, které alianční povinnosti plní vzorně, uvědomuje si rizika a je na východním křídle NATO".

"Doufáme, že ve Washingtonu a Varšavě si uvědomují nebezpečný charakter podobných prohlášení, které vyhrocují beztak nikoli nejlepší vztahy mezi Ruskem a NATO a také zpochybňují samy základy evropské bezpečnosti, oslabené jednostrannými kroky USA, především vystoupením z dohody o likvidaci raket středního a krátkého doletu," citoval deník z prohlášení ruské diplomacie. Evropské bezpečnosti by podle Moskvy prospěl návrat amerických jaderných hlavic na území USA, po vzoru Ruska, které své jaderné zbraně už dávno stáhlo na ruské území.

Debata o jaderných zbraní v Německu podle deníku Kommersant souvisí s německými plány na pořízení tří desítek stíhacích bombardérů F/A-18F, které by nahradily zastaralé letouny Tornado, a to i v roli nosičů amerických jaderných bomb v případě válečného konfliktu.

Deník Gazeta Wyborzca poznamenal, že o možnosti vstupu Polska do programu sdílení jaderných zbraní hovořil na počátku svého působení bývalý ministr obrany Antoni Macierewicz, ale od těch dob se k této otázce vláda konzervativní strany Právo a spravedlnost nevrátila.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes prohlásil, že ruská armáda se během nynější pandemie nechystá pořádat cvičení u hranic se státy NATO a celkově omezí rozsah manévrů. "V období, které prožíváme, v době koronaviru, naši vojáci oznámili, že omezí rozsah cvičení a neplánují manévry poblíž hranic se Severoatlantickou aliancí," řekl Lavrov.

Vztahy mezi Ruskem a Západem ochladly na minimum od konce studené války po ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym a po rozpoutání povstání proruských separatistů na východě Ukrajiny. Moskva opakovaně vyjadřovala obavy z následného rozmístění sil NATO v Pobaltí a označila je za hrozbu pro svou bezpečnost. Rusko a aliance se také obviňují z pořádání destabilizujících vojenských cvičení v blízkosti hranic, připomněla agentura AP.