reklama

Trump přitom toto heslo hnutí proti rasismu a policejní brutalitě, jež se v posledních týdnech dostalo do popředí zájmu v důsledku úmrtí černocha George Floyda, nazval "symbolem nenávisti", píše agentura AP.

Starosta oznámil záměr namalovat nápis na slavné třídě v červnu. Nechal se přitom inspirovat krokem starostky metropole Washingtonu, která stejný nápis nechala vytvořit na jednom z hlavních bulvárů ve městě, který vede k Bílému domu.

Trump ohledně de Blasiova plánu na twitteru již dříve napsal, že nápis zneváží "tuto luxusní třídu", čímž si starosta "ještě více znepřátelí newyorskou smetánku".

Dvacetiletá Rahima Torrencová, která rovněž přišla přidat ruku k dílu, řekla, že ačkoliv je nápis jen symbolem, je začátkem něčeho většího. Umístění přímo před Trumpovým mrakodrapem "ukazuje, že na nás záleží a ukazuje mu (Trumpovi), že nemůžeme být ignorováni".

Trump ve své stejnojmenné budově v centru New Yorku bydlel, než se stal prezidentem. Od té doby tam však tráví málo času a své trvalé bydliště přesunul na Floridu. V budově však stále sídlí vedení jeho společnosti The Trump Organisation.

Úmrtí George Floyda po zákroku bělošského policisty na konci května spustilo v USA nevídaně rozsáhlé demonstrace za ukončení rasismu a policejní reformy. Manifestace na některých místech v začátcích přerostly v nepokoje a rabování, Trump kvůli tomu některé protestující nazýval zločinci a lůzou a volal po co nejtvrdším zásahu policie. Hrozil také povoláním armády do ulic amerických měst.