reklama

Na zřízení středisek se dohodla libyjská vláda národní jednoty vedená premiérem Fáizem Sarrádžem a maltská vláda. Podle protokolu budou na každém pracovišti tři zaměstnanci.

Malta nyní odmítá přijímat další lodě s uprchlíky, kteří byli zachráněni na moři. Nyní je jich 425 na hranici maltských vod na čtyřech lodích najatých maltskými úřady. Valletta požaduje, aby si je rozebraly jiné evropské země, a ve středu se pro to vyslovila také Evropská komise.

Maltský ministr zahraničí Evarist Bartolo v parlamentu ve středu řekl, že "je povinností EU dospět s Libyí k všeobecné dohodě, která omezí nelegální imigraci". "Množství uprchlíků přijíždějících na Maltu je ve srovnání s ostatními evropskými státy nepřiměřené," dodal. Od roku 2005 podle něj bylo do jiných zemí umístěno jenom osm procent z běženců, kteří dorazili na ostrov.

Malta chce Evropské komisi navrhnout navýšení finanční pomoci Sarrádžově vládě. Má to umožnit lépe zajistit jižní libyjskou hranici a odhalovat sítě převaděčů. Valletta také navrhuje financovat nové "námořní prostředky", které umožní bránit práci převaděčů.

Své přístavy pro uprchlíky stejně jako Malta uzavřela také Itálie. Obě země to zdůvodnily nutností bránit šíření koronaviru.