reklama

Muž v pátek napadal nožem kolemjdoucí v parku ve Villejuif za pokřiků "Alláhu akbar", uvedla dnes prokurátorka Laure Beccuauová na tiskové konferenci.

Nathan C., který zabil jednoho muže a vážně poranil dvě ženy, nejdřív ušetřil prvního kolemjdoucího, který řekl, že je muslim a dokázal odříkat modlitbu. Poté útočník páchal "extrémní násilí" s "extrémním odhodláním", řekla Beccuauová. Zraněné ženy mezitím už byly propuštěny z nemocnice.

Muž byl do května pod dohledem psychiatrů a v červnu léčbu ukončil. Podle jeho matky na něj psychiatři dohlíželi od jeho pěti let a několikrát byl hospitalizován, dodala prokurátorka.

Podle Beccuauové "nelze vůbec vyloučit", že se případu, který je dosud vyšetřován jako běžný kriminální čin, ujme protiteroristická prokuratura. Psychické problémy, jimiž útočník trpěl, podle ní nejsou dostatečným důvodem pro to, aby se dalo vyloučit, že spáchal teroristický čin.

Nathan C. se podle prokuratury narodil v roce 1997 na pařížském předměstí Lilas. Mezi jeho věcmi vyšetřovatelé našli náboženské texty i výtisk koránu. K islámu konvertoval "v květnu nebo červenci 2017", uvedli vyšetřovatelé.

Francie čelí neustálé teroristické hrozbě od první vlny útoků v roce 2015. Loni země zažila tři teroristické útoky: v březnu zradikalizovaný vězeň napadl nožem dva dozorce, v květnu výbuch bomby v lyonském pekařství zranil 14 lidí a začátkem října zaměstnanec pařížské prefektury Mickaël Harpon ubodal čtyři kolegy, než byl zastřelen.

Za více než čtyři roky se obětí terorismu stalo ve Francii 255 lidí. Podle ministerstva vnitra se od roku 2013 podařilo zabránit celkem 60 útokům, naposledy na konci loňského září.