reklama

Moskva s předstihem rozeslala pozvánky představitelům řady států včetně čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi nebo německé kancléřce Angele Merkelové. Zeman pozvání do Moskvy přijal již v červnu, Macron tak učinil v červenci, kdy s Putinem telefonicky hovořil.

Zeman se jako jeden z mála evropských státníků zúčastnil moskevských oslav v roce 2015 i u příležitosti 70. výročí porážky hitlerovského Německa, vojenské přehlídce ale stejně jako tehdejší slovenský premiér Robert Fico nepřihlížel. Evropští představitelé tehdy pozvání většinou odmítli v reakci na ruskou anexi ukrajinského autonomního poloostrova Krym v roce 2014. Německá kancléřka Merkelová jela do Moskvy den po hlavních oslavách, aby společně s Putinem uctila padlé u hrobu Neznámého vojína.

Vojenské přehlídky k upomínce konce druhé světové války v Evropě pořádá Rusko na moskevském Rudém náměstí každoročně. Ruské ministerstvo obrany tento měsíc uvedlo, že chce pozvat také vojenské jednotky Spojených států, Británie a Francie jako válečných spojenců tehdejšího Sovětského svazu.

Rusko dále plánuje, že 9. května 2020 budou vojáci defilovat vedle Moskvy ještě v 27 dalších ruských městech, mimo jiné v Petrohradě, Smolensku nebo také v Sevastopolu na anketovaném Krymu.