reklama

Informovala o tom dnes agentura ANSA, podle níž byl dekret odeslán ministrům obrany a dopravy. Ti jsou ale z druhého tábora rozpadlé vládní koalice, takže ho asi nepodepíší.

Matteo Salvini, který stojí v čele krajně pravicové strany Liga, prosadil od nástupu do úřadu ministra loni na jaře přísnou protiimigrační politiku. V jejím rámci uzavírá přístavy lodím nevládních organizací s migranty, protože podle něj napomáhají pašerákům v nelegální migraci. Za porušení zákazu hrozí vysoké pokuty i vězení.

Kvůli Salviniho dekretům se řešily případy řady lodí nevládních organizací, které musely s africkými migranty čekat mnoho dnů i týdnů, až se země EU dohodnou na rozdělení běženců. Až poté jim Itálie či Malta, dvě země nejblíže africkým břehům, svůj přístav otevírají. Mezitím povolují vylodění jen lidem se zdravotními potížemi, někdy též těhotným ženám.

Minulý týden takto mohly zakotvit až po dlouhých jednáních některých unijních zemí a díky mediální pozornosti dvě lodě nevládních organizací. Loď Ocean Viking, provozovaná organizacemi Lékaři bez hranic (MSF) a SOS Méditerranée, vylodila 356 migrantů na Maltě a loď španělské nevládní organizace Proactiva Open Arms předala osm desítek běženců úřadům na italském ostrově Lampedusa. Loď směla do italských vod díky rozhodnutí italského soudu, který předběžným opatřením zrušil Salviniho dekret.

Velkou mediální pozornost získala koncem června německá kapitánka lodi Sea-Watch 3 Carola Racketeová, která navzdory zákazu vplula do italských vod se 40 africkými migranty na palubě a která je proto nyní v Itálii vyšetřována.

Agentura ANSA dnes rovněž uvedla, že dekret poslal Salvini už také ministrům obrany a dopravy. Ti ale patří ke druhé ze stran bývalé vládní koalice a po jejím rozpadu začátkem srpna podobný dekret týkající se lodi Open Arms podepsat odmítli. Italská vláda zatím nepadla, ač premiér Giuseppe Conte podal minulý týden demisi. Prezident ho pověřil dočasným vedením vlády, než se rozhodne, zda vyhlásí předčasné volby, když se nepodaří vytvořit novou vládní koalici.