reklama

"Nemůžeme dopustit, aby byla léčba horší než samotný problém," napsal americký prezident na twitteru. Žádné další podrobnosti ale neuvedl.

Podle doporučení z poloviny března platných 15 dní by se měli lidé mimo jiné vyhýbat shromážděním o více než deseti účastnících a uchýlit se do 14denní izolace, pokud se nakazí někdo v jejich domácnosti. Měli by také cestovat jen v nutných případech a vyhýbat se barům a restauracím.

Na nedělní tiskové konferenci Trump prohlásil, že současná pandemie koronaviru bude pro Američany náročnou zkouškou, ve válce s "neviditelným nepřítelem" však Spojené státy díky své jednotě zvítězí. Do nejpostiženějších států Kalifornie, New York a Washington vyšle Bílý dům Národní gardu a polní nemocnice o celkové kapacitě 4000 lůžek. Do týdne by měla do přístavu v Los Angeles dorazit i armádní nemocniční loď Mercy, na jejíž palubě bude k dispozici dalších tisíc lůžek.

Trump podle CNN rovněž zkritizoval Čínu, odkud se koronavirus začal šířit. Jak řekl, je škoda, že Peking o celé situaci s nákazou "neinformoval o tři měsíce dříve". "Zachránilo by to mnoho životů," dodal.

Kvůli koronaviru je v karanténě bezmála třetina Američanů. Na 100 milionů lidí by podle nařízení platných v několika státech USA nemělo zbytečně opouštět domovy. Obchody jsou s výjimkou prodeje potravin, paliva a léků zavřené. Omezení se týkají států New York, Kalifornie, Connecticut, Illinois, New Jersey, Ohio, Delaware a Louisiana.

USA jsou co do počtu nakažených nemocí COVID-19 třetí nejvíce zasaženou zemí po Číně a Itálii. Podle dnešní statistiky je v zemi téměř 35.000 nakažených koronavirem a 428 mrtvých.

Nejhorší situace je nadále v New Yorku, který hlásí téměř 17.000 potvrzených případů nákazy a 117 úmrtí na nemoc COVID-19. "Všichni Američané si zaslouží upřímnou pravdu. Je to horší a horší a duben a květen budou ještě mnohem horší," řekl dnes starosta New Yorku Bill de Blasio.

Demokratický politik tvrdě kritizoval prezidenta Trumpa a jeho vládu, která podle něj nedělá v boji s koronavirem dost. "Bude to největší krize na domácí půdě od velké hospodářské krize," varoval de Blasio s odkazem na situaci po krachu na newyorské burze v roce 1929.

Podle starosty za deset dní New York pocítí "velký nedostatek" zdravotnických potřeb. "Pokud nedostaneme více dýchacích přístrojů, lidé budou umírat," varoval šéf radnice osmimilionového města. Nedostatek ochranných pomůcek hlásí newyorští lékaři už nyní.

Na problémy s dodávkami zdravotnického materiálu upozornil i guvernér státu Illinois Jay Robert Pritzker. Podle něj si nyní jednotlivé americké státy vzájemně konkurují v boji o dodávky roušek, respirátorů, ochranných obleků či rukavic.