reklama

Stanové městečko se přes noc objevilo v parku nedaleko náměstí Republiky (Place de la République) v samotném centru francouzské metropole, píše list Le Figaro. Ve stanech se ubytovali především mladíci ze západní Afriky, kteří se ve Francii ocitli v právním vakuu. Ačkoli tvrdí, že jim ještě nebylo 18 let, úřady je prohlásily za zletilé. Proti tomu podali migranti odvolání, o kterém ale úřady rozhodují šest až osmnáct měsíců.

zdroj: YouTube

Dnešní akcí chtěli Lékaři bez hranic a další čtyři organizace upozornit na těžký osud těchto mladých migrantů, kteří často musí žít na ulici. Podle MSF je nyní v Paříži a jejích předměstích na ulici nebo v různých ubytovnách asi 300 migrantů mladších 18 let.

Francouzské úřady v roce 2016 zlikvidovaly velké tábořiště migrantů u přístavního města Calais. Značná část jeho obyvatel se následně přesunula do Paříže, v jejíchž okrajových částech začaly vznikat provizorní stanová městečka. Také ta úřady postupně likvidovaly a jejich obyvatele převážely do azylových center. Po několika týdnech až měsících od zničení ale tábory často vznikají znovu, byť na jiném místě metropole.