reklama

Běženci, kteří podle místních médií skandovali "Svobodu, svobodu", požadují, stejně jako místní úřady na ostrovech, rychlejší přesuny do pevninského Řecka. A doufají, že pak se dostanou do dalších států EU.

Azylová řízení jsou ale zdlouhavá i kvůli nedostatku úředníků a počty migrantů na řeckých ostrovech stále rostou. Jen za leden jich tam připlulo podle úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) z Turecka na 2800.

V přeplněných táborech na ostrovech Lesbos, Chios, Samos, Kos a Leros žije teď na 42.000 migrantů. V táborech proto roste napětí a dochází k potyčkám. V největším táboře Moria na ostrově Lesbos žije na 19.000 lidí, ačkoliv kapacita zařízení je jen 2840 osob.

zdroj: YouTube

Řecko se loni stalo opět hlavní vstupní branou migrantů z Blízkého východu a Asie do Evropy, když na jeho ostrovy v Egejském moři dorazilo 59.600 běženců. Dalších 14.890 uprchlíků přešlo podle UNHCR pozemní hranice z Turecka do Řecka.

Konzervativní vláda Kyriakose Mitsotakise, která vystřídala předchozí socialistickou vládu loni v červenci, zaujala přísnější postoj v otázkách migrace. Na podzim prosadila v parlamentu zákon, jenž má zrychlit azylová řízení a zjednodušit deportace migrantů bez nároku na azyl. Zákon, který platí od letošního ledna, také stanoví, že nově příchozí na řecké ostrovy tam musí zůstat během vyřizování své žádosti o azyl. Součástí plánu vlády je též vybudovat na ostrovech větší uzavřená migrační centra.

Minulý měsíc vláda opět zřídila ministerstvo pro migraci a azyl, které loni po nástupu do úřadu zrušila. Šéf tohoto rezortu Notis Mitarakis o víkendu v rozhovoru s deníkem Kathimerini uvedl, že vláda plánuje návraty migrantů bez nároku na azyl každý týden.

Velkou kritiku od nevládních organizací i od opozice si vláda vysloužila minulý týden vyhlášením výběrového řízení na instalaci plovoucích bariér u řeckých ostrovů v Egejském moři, které mají omezit nelegální migraci ze sousedního Turecka.