reklama

"Spojené státy vítají oznámení vlády Maltské republiky z 26. května o zabavení padělané libyjské měny ve výši 1,1 miliardy dolarů, kterou vytiskla akciová společnost Goznak - ruská státní společnost - na objednávku nelegitimní paralelní entity," citovala dnes agentura z prohlášení americké diplomacie.

Ministerstvo v této souvislosti zdůraznilo, že jedinou legitimní centrální bankou v Libyi je ta, která sídlí v Tripolisu. "Příliv padělaných bankovek libyjské měny vytištěných Ruskem v posledních letech zhoršil hospodářské potíže Libye," tvrdí se rovněž v textu prohlášení.

Žádné sdělení maltských úřadů k této záležitosti dnes zatím nebylo k dispozici, poznamenala AFP.

O aféře jen informoval místní deník Malta Today v příspěvku na facebooku nadepsaném "Na Maltě bylo zadrženo 1,1 miliardy dolarů ve falešné libyjské měně". Dnes v poledne tento materiál na webu listu už ale nebyl přístupný.

AFP napsala, že podle zprávy expertů OSN předané v prosinci loňského roku Radě bezpečnosti OSN, dodala ruská společnost Goznak v letech 2016 až 2018 paralelní centrální bance na východě Libye bankovky libyjské měny v úhrnné hodnotě 7,1 miliardy dolarů.

Od pádu režimu diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011 upadla Libye do chaosu. O moc usilují dvě strany. Jednou je vláda národní jednoty, která sídlí v Tripolisu a uznalo ji OSN, a druhou paralelní vláda na východě země, kterou ovládá maršál Chalíf Haftar. Maršála podporuje několik zemí, mezi nimiž je vedle Francie také Rusko.