reklama

"Jedna z posledních studií například ukázala, že nejvyšší protilátky mají starší jedinci, kteří prodělají těžší formu této infekce. Naopak celá řada mladých lidí a dětí může nemoc prodělat s minimálními nebo dokonce žádnými protilátkami. Je to věc, která je opravdu překvapivá. Jsou to však předběžné informace, které se budou ověřovat v dalších studiích a populacích," uvedl Marián Hajdúch.

Právě i tyto studie mohou mít podle něj vliv na koncept takzvaného imunitního pasu, jehož otázka se objevuje poslední dny v odborných diskusích. Jde o to, že pokud má jedinec protilátky proti onemocnění, je málo pravděpodobné, že by se nakazil, a není tedy zásadní důvod, aby se na něj vztahovala další restriktivní opatření v plném rozsahu.

"Imunitní pasy jsou určitě jednou z věcí, které je potřeba brát v úvahu v budoucích rozhodnutích. Nemyslím si však, že tento koncept je v případě koronaviru zralý na zavedení, i proto, že o biologickém chování patogenu nemáme dost informací," doplnil lékař.

Na druhou stranu máme podle ředitele ústavu v případě tohoto typu koronaviru velké štěstí. Celá řada léků, které se vyvíjely k jinému účelu, totiž ukázala ve vztahu k tomuto onemocnění významnou protivirovou aktivitu. "Je to mimořádná situace, která nám může pomoci na cestě z plošné karantény," doplnil přední český vědec, který je autorem více než 20 patentů protinádorových léčiv a biomarkerů.

Příkladem je remdesivir, lék, který se původně vyvíjel proti ebole. Jeho použití proti koronaviru je nyní ve fázi klinické studie. Podle Mariána Hajdúcha by tyto studie mohly poskytnout první data již na konci dubna. "V případě, že budou pozitivní, věřím, že regulační autority projednají schválení toho léčiva pro použití nesmírně rychle. Je reálné, že v horizontu několika měsíců bude k dispozici," doplnil Hajdúch.

Česká republika má podle něj velkou výhodu i v tom, že se podařilo vyjednat dvě až tři klinická místa pro testování takového léčiva, což se podařilo jen malému počtu zemí. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula nedávno oznámil, že pro případné další testování medikamentu proti koronaviru v ČR by to měly být Fakultní nemocnice Brno a v Praze Fakultní nemocnice Motol a Nemocnice na Bulovce. V Česku remdesivir lékaři použili zatím pro jednoho pacienta ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.