Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podivné chování Jupiterova měsíce. Vědci zjistili zajímavou věc

Sonda Juno poslala první fotografie Jupiteru a jeho měsíců
Sonda Juno poslala první fotografie Jupiteru a jeho měsíců
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Washington – Vědci přišli na další důvod, proč nepůjde kolonizovat Jupiterův měsíc Io. Nejenže má plochu pokrytou ledovými vyvřelými sopkami, ale dalších 400 sopek je aktivních, v okolí je navíc velmi silná radiace. Nyní se zjistilo, že se pravidelně hroutí atmosféra.

Ve skutečnosti se hroutí už odjakživa, jak uvedli astronomové v odborném magazínu Journal of Geophysical Research. Pokaždé, když se Io dostane do stínu planety Jupiter, což se stane zhruba na dvě hodiny denně, tak povrchová teplota měsíce klesne až na -170 stupňů Celsia.

Přitom začne namrzat atmosféra, která je složená převážně z oxidu siřičitého. Informuje server Gizmodo. Když je plně zastíněn, atmosféra je jako propíchnutý míč a pomalu se jako tenká námraza hroutí na povrch měsíce. Jakmile ale měsíc začne vystupovat ze stínu planety, atmosféra se začne opět obnovovat.

„To potvrzuje, že atmosféra měsíce Io je v neustálém rozpadu a obnově," řekl spoluautor studie John Spencer ve svém prohlášení. „Podezřívali jsme to dlouho, ale nyní konečné víme, co se tam děje," dodal.

Témata:  Jupiter vesmir

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy