reklama

Existuje mnoho metod, jak zpomalit stárnutí pokožky. I když je estetická chirurgie na vzestupu, ženy často zapomínají, že existuje i mnohem levnější a přirozenější alternativa. Některé druhy potravin jsou hotovými elixíry mládí. Čerstvá zelenina a ovoce, rostlinné bílkoviny a spousta čisté vody – to jsou základní suroviny, které přispívají k tomu, abyste měli hladkou, krásnou a zdravou pleť.

Důležité jsou i kvalitní tuky. Cenným zdrojem jsou např. panenský olivový olej, mandle, ořechy, tykvová a sezamová semínka, losos. Vhodné je také konzumovat makrelu, tuňáka z konzervy a mořské plody.

Lykopen, což je červené barvivo ve slupce rajčete, velmi dobře chrání pleť při pobytu na slunci. Navíc je oporou stavebního materiálu pleti, kolagenu a elastinu. Proti vráskám pomáhá i selen obsažený v houbách, rýži a obilovinách.

Avokádo podporuje hydrataci pleti

Avokádo je zdrojem vitaminů a minerálů, ale hlavní význam je spatřován v jeho hydratační funkci, a to díky vysokému obsahu omega 3 nenasycených mastných kyselin. Měli bychom ho proto jíst hlavně v létě, kdy má kůže sklon k vysušování. Avokádo nabízí kožním buňkám široké spektrum důležitých látek, například vitaminy C a E, které mají významné regenerační schopnosti, především v kombinaci s potravinami s vysokým obsahem selenu.

Oříšky krásy

Brazilské oříšky jsou skutečným skvostem pro pokožku. Tyto oříšky pomáhají pleť chránit a lépe se vypořádat s působením slunečních paprsků. Navíc předcházejí vráskám a poškození kožních buněk. Obecně jsou považované za oříšky krásy, protože vylepšují i kvalitu vlasů.

Co vaši pleti nesvědčí

Ovocný jogurt je zrádný především vysokým obsahem cukru. Dejte přednost bílému přírodnímu jogurtu a neslazeným mléčným výrobkům. Těstoviny a pečivo z bílé mouky se rychle mění v jednoduchý cukr, který dramaticky zvyšuje hladinu inzulinu v krvi. Přemíra cukru v krvi ničí elastin a kolagen v pleti. Alkohol dehydratuje pokožku, navíc játra po konzumaci alkoholu uvolňují do metabolizmu volné radikály, které mají negativní vliv na vzhled pokožky. Uzeniny v sobě skrývají spoustu volných radikálů, které urychlují stárnutí pleti.