reklama

Upozornil na to deník Právo s tím, že nyní se k léčbě této nemoci používá platina, která je součástí takzvaných cytostatik, léčiv využívaných při chemoterapii. Ruthenium sice také patří mezi drahé kovy, podle odborníků má ale jiné vlastnosti a léčba by s jeho pomocí mohla být účinnější.

Vědci se proto pokouší vytvořit cytostatika na bázi ruthenia tak, aby měla méně závažné vedlejší účinky. Chtějí, aby byl nový lék schopen zničit i ty druhy nádorů, které nyní odolávají ostatním lékům.

"Rakovina je natolik různorodé onemocnění, že na jeho léčbu nelze použít jednu jedinou sloučeninu. Potřebujeme proto mnohem více variací," řekl Právu biomolekulární chemik Jan Novotný z Ceiteku.

"Platinu používáme jako součást cytostatik od sedmdesátých let minulého století. Ruthenium má ale z našeho pohledu také dobré vlastnosti, které lze využít," dodal.

Na projektu podle deníku spolupracují chemici s kolegy z Arktické univerzity v norském Tromsø, kteří patří v oboru ke světovým špičkám. "Ruthenium má ve zkoumaných sloučeninách na rozdíl od platiny unikátní chemické vlastnosti. Můžeme je měřit a popsat tak například stabilitu dané látky nebo její schopnost vázat se na další prvky. To je důvod, proč zkoumáme, jak dál bychom mohli tento drahý kov v lékařství využít. Při hledání léčiv proti nádorovému bujení je to v současné době jedna z perspektivních cest," upozornil Novotný.