Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američtí astronauti montovali na ISS nový modul, museli do otevřeného kosmu

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS)
Mezinárodní vesmírná stanice (ISS)
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Oběžná dráha - Dvojice astronautů dnes instalovala na americkém segmentu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) nový multifunkční spojovací uzel. Museli kvůli tomu vystoupit do kosmu.

Oznámil to americký Národní ústav pro letectví a vesmír (NASA). Zařízení v červenci k ISS dopravila nákladní kosmická loď společnosti SpaceX.

Zatímco Jeffrey Williams se vydal do otevřeného kosmu už počtvrté, pro jeho kolegyni Kate Rubinsovou je to premiéra. K novému uzlu budou přistávat americké komerční lodě s lidskou posádkou. Modul na místo určení přesunulo z nákladového prostoru ISS automatické manipulační rameno Canadarm.

Pilotovanou loď vyslaly Spojené státy do vesmíru naposledy v roce 2011, kdy NASA ukončila využívání raketoplánů. Od těch dob zajišťuje dopravu posádek k ISS Rusko svými Sojuzy. Příští rok má odstartovat z Mysu Canaveral pilotovaná loď Dragon společnosti SpaceX.

Témata:  ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) vesmir USA

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy