reklama

MegaMIMO 2.0. Tak se jmenuje nová technologie, která má oproti stávající WiFI síti nejen větší dosah, ale je i třikrát rychlejší. Stojí za ní vědci z CSAIL (Computer Science and Artificial Intelligence Lab na Massachusettském technologickém institutu), kteří věří, že se tato technologie jednoho dne objeví v domácnostech používajících internet ke každodenní práci a zábavě.

Největší výhodu má MegaMIMO 2.0 zejména v místech s velkou koncentrací lidí. V letištích, sportovních halách či nákupních centrech se stovky lidí denně snaží připojit k jedné síti, což má vliv na rychlost připojení, která není nikterak závratná. 

"V dnešním světě bezdrátových technologií nelze zamáznout tento problém tím, že se do jednoho místa umístí více vysílačů, protože by mohlo dojít k tomu, že sítě budou vzájemně konfliktní," uvedl vedoucí výzkumník Ezzeldin Hamed. "Je nutné, aby spolu všechny přístupové body vzájemně spolupracovaly a dokázaly efektivně využít dostupné spektrum," dodal.

"Problém je v tom, že stejně jako nemohou dvě rozhlasové stanice vysílat na stejné frekvenci ve stejnou dobu, nemůže více směrovačů přenášet data na stejném kusu spektra bez vytváření rušení," vysvětlil člen týmu vědců Hariharan Rahul.

MegaMIMO 2.0 není ve své podstatě nikterak přelomový vynález. Staví na technologii, kterou dnes používají prakticky všechna bezdrátová zařízení a která umožňuje přístrojům jako jsou chytré telefony přijímat více signálů z různých vysílačů. Doteď ale nebylo možné použít více přístupových bodů, neboť by došlo k přetížení sítě.

Řada odborníků je vůči novému vynálezu skeptická, vědci stojící za MegaMIMO 2.0 ale dokázali vyřešit řadu praktických problémů a rádi by nyní oslovili velké techologické společnosti. V dohledné době bychom se tak mohli dočkat malé internetové revoluce.