Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tři kosmonauté se vrací z ISS na Zem

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) - pohled na Měsíc.
Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) - pohled na Měsíc.
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Moskva - Vesmírná loď Sojuz TMA-20M s ruskými kosmonauty Alexejem Ovčininem a Olegem Skripočkou a americkým astronautem Jeffreym Williamsem na palubě se odpojila od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Vesmírná loď se vrací na Zemi.

"Kosmonauté se rozloučili s kolegami, kteří zůstávají na stanici. Na ISS pokračuje posádka ve složení Rus Anatolij Ivanišin, Japonec Takuja Óniši a Američanka Kathleen Rubinsová," uvedl mluvčí řídícího střediska v Hvězdném městečku u Moskvy. "Došlo k fyzickému oddělení lodě od stanice," dodal o chvíli později.

Návratový modul má přistát v Kazachstánu v 03:15 SELČ.

Ovčinin, Skripočka a William se vydali do vesmíru 19 března a strávili v kosmu 172 dní. Pro Ovčinina to byl první let, pro Skripočku druhý a pro Williamse čtvrtý. Další posádka se má k ISS vydat 23. září na palubě lodi Sojuz MS-02, poznamenala agentura TASS.

Témata:  ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) vesmir

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy