Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mobilní roaming brzy skončí. Jaké nás čekají změny?

Mobily, ilustrační fotografie
Mobily, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Už za devět měsíců budeme po celé Evropské unii volat bez poplatků navíc. Evropská komise teď ladí poslední detaily návrhu. Pokud ale do zahraničí jezdíte častěji, zřejmě vás nepotěší.

Návrh na zrušení roamingu v zemích Evropské unie dostává jasnější podobu. Evropská komise teď zavádí podmínky a datové limity, abychom mohli po EU využívat mobilní služby za stejnou cenu jako doma.

Návrh se odvolával na datový limit FUP, což jsou právě volné jednotky, které budeme moci v zahraničí používat za domácí ceny. Limit nakonec komise stanovila na 30 dní v kuse a 90 dní dohromady ročně. Právě 90 dní je totiž délka, která odlišuje "cestování" a "pobyt".

Pokud se v cizí zemi zdržíte déle, budete znovu připlácet. Za minutu hovoru by to mělo být 1,30 koruny, za SMS přes třicetník a za 1 MB dat třicetník necelý. Oproti dnešku to je u zpráv snížení na polovinu, v případě dat mnohonásobně větší.

Evropská unie myslela i na lidi, kteří žijí u hranic a často se jim stává, že se mobil nepřihlásí do domácí, ale zahraniční sítě. Dny, kdy se telefon alespoň jednou připojí do domácí sítě, nebudou započítávány do limitu. Zvýhodněni tak budou i lidé, kteří do práce dojíždí přes hranice.

Návrh musí ještě projít konzultacemi a konečné schvalování proběhne 15. prosince. Pravidla budou obsahovat i omezení "neomezených" tarifů nebo výjimku z pravidel pro operátory. Nařízení odhlasoval Evropský parlament už v říjnu, platit by mělo od června 2017.

Témata:  roaming mobilní operátoři EU mobily

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy