Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropský soud rozhodl: Poskytovatel wi-fi sítě nezodpovídá za její zneužití

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Lucemburk/Mnichov - Žaloba společnosti Sony proti německému obchodníkovi, který s cílem přitáhnout klienty nabízí nezabezpečený přístup k wi-fi síti zdarma, se dostala až před Soudní dvůr Evropské unie.

Obchodník, který nabízí zdarma přístup k wi-fi síti, není odpovědný za porušení autorských práv, jehož se dopustil uživatel tohoto bezdrátového spojení, konstatoval Soudní dvůr Evropské unie.

"Směrnice však nebrání tomu, aby se nositel práv u vnitrostátního soudního nebo správního orgánu domáhal toho, aby bylo takovému poskytovateli nařízeno ukončit veškeré porušování autorských práv, jehož se dopouští jeho zákazníci, nebo takovému porušení předcházet," stojí v prohlášení.

O vyjádření soudu EU požádal zemský soud v Mnichově. V roce 2010 bylo prostřednictvím nezabezpečené sítě, kterou obchodník nabízel, veřejnosti protiprávně nabídnuto ke stažení hudební dílo, k němuž má autorská práva Sony. Tento zábavní gigant se domnívá, že za to vedoucí obchodu se světelnou a zvukovou technikou Tobias Mc Fadden nese odpovědnost.

Mnichovský soud musí kauzu se Sony rozhodnout v souladu s rozhodnutím Soudního dvora. Verdikt je stejně tak závazný pro ostatní vnitrostátní soudy, které v zemích EU případně budou projednávat podobný problém.

Vyžádání podobných vyjádření Soudního dvora EU slouží k zajištění jednotného výkladu a provádění unijního práva. České soudy od vstupu do unie položily kolem 50 těchto takzvaných předběžných otázek.

Témata:  internet Soudní dvůr EU Sony

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy