reklama

Microsoft podle zahraničních médií vytvořil specializovaný tým biologů, programátorů a inženýrů, pro které vytvořil zcela novou laboratoř. V budou odborníci, vědci a lékaři testovat dosavadní poznatky o rakovině a budou se v ní snažit najít chyby, podobně jako v počítačovém programu.

"Tento krok Microsoftu je logický. Biologie a výpočetní technika jsou od základu propojené. A právě v technice jsme dnes na vysoké úrovni, čehož můžeme využít při pochopení boje s rakovinou," tvrdí jeden z výzkumníků Chris Bishop. 

Odborníci plánují vytvořit technologii implantovanou do lidského těla, která by vyhledávala problémy a odstraňovala je. v lidském těle. V případě, že by objevila rakovinotvoré buňky, by jich celý lidský organismus zbavila. 

Šéf vědecké skupiny Andrew Philips tvrdí, že by se podobné systémy mohly do lidského těla začít implementovat za pět až deset let. Následně by byly jednoduše schopny nemoc najít a zničit.

Členové týmu ostatně slaví první úspěch. Povedlo se jim naprogramovat software, který evokuje chování zdravé buňky, tudíž může docházet ke srovnávání s těmi nakaženými. Odborníci tak mohou zjistit, v čem se obě buňky liší, a přijít na to, jak bojovat proti těm rakovinotvorným.