reklama

Ne, skutečně nejde o vtip ani recesi, národ pojmenovaný Asgardia se bere natolik vážně, jako samozvaný Liberland Víta Jedličky. Zatímco druhý jmenovaný si ale vytvořil Jedlička sám na údajném území nikoho, nový vesmírný národ vznikl v hlavách vědců a odborníků na skutečném území, které nikomu nepatří. Ve vesmíru.

Tým vědců, právníků, filosofů a podnikatelů však nevytvořil první vesmírný národ pouze teoreticky, v nejbližších měsících započne i jeho praktická část. Ta bude konkurovat například americkým společnostem NASA nebo SpaceX a odstartuje skutečné závody v dobývání vesmíru.

Jedním z prvních plánů Asgardianů je vypuštění družice na podzim roku 2017. Podle stávající teorie nový národ nebude mít žádnou územní část na pevnině, ale prozatím se bude skládat ze sítě satelitů na oběžné dráze se svými vlastními zákony a regulačními orgány.

Asgardia jako nový člen OSN?

Označení Asgardia vychází z mytologického města skandinávského boha Odina a jeho tvůrci chtějí usilovat o oficiální statut a stát se součástí Organizace spojených národů (OSN). To přitom vůbec není nereálné.

Jeden z advokátů nového národa, soudní znalec a ředitel McGill University Institute of Air and Space v Montrealu Ram Jakhu, pro server Space.com uvedl, že Asgardia musí mít minimální počet občanů, vládu, a domy v podobě kosmické lodi, která by byla území státu.

Tím by se splnily 3 ze 4 kritérií, které OSN požaduje proto, aby mohla uznat nový stát. Poslední překážkou je uznání ze strany ostatních členů OSN.

Čiré bláznovství? Vůbec ne

Tvůrce projektu, ruský vědec Dr. Igor Ashurbeyli, přiznává, že na první pohled vypadá celá věc jako čiré bláznovství. Za dostatečně podpory vědců, právníků i bohatých magnátů, které se mu dostává, ale věří, že dokáže vybudovat něco zcela nového.

"Podstatou Asgardie je zachování míru ve vesmíru a využití snah o předcházení konfliktů na Zemi ve vesmírném prostředí," uvedl na nedávné konferenci vědec, jehož projekt byl dosud financován převážně ze soukromých fondů a investorů.

Asgardia by kromě výše zmíněného měla i další poslání. Lidé by pomocí tohoto národa mohli lépe zkoumat vesmír i naši sluneční soustavu a především chránit Zemi z vesmíru před kosmickým nebezpečím. To už je ale skutečně otázka budoucnosti.

Jedno je jisté. Ať už bud Asgardia čímkoliv, bude fenomenální. Úspěch, jakého se novému národu dostalo, čekal totiž zřejmě jen málokdo. Sám Ashurbeyli prohlašoval, že bude rád za 100 000 občanů, jen několik dní po představení projektu jich už ale má téměř půl milionu. A zaregistrovat se může každý.

"Asgardia je také jedinečná z filozofického hlediska. Slouží celému lidstvu a každému, bez ohledu na jeho osobní blaho a prosperitu země, kde narodil," dodal vědec.