Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U ISS přistála nákladní loď Dragon. Veze i nafukovací pokoj

Loď Dragon V2 soukromé společnosti Space X
Loď Dragon V2 soukromé společnosti Space X
Foto: Space.com

ISS (oběžná dráha) - U Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) přistála nákladní loď Dragon. V pátek ji vynesla na oběžnou dráhu nosná raketa Falcon 9 společnosti SpaceX.

Uvedl to americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Odpojit by se měla 11. května. Nákladní loď Dragon zachytil ve 13:23 SELČ robotickým ramenem britský astronaut Timothy Peake z Evropské vesmírné agentury (ESA).

Na ISS se tak dostaly více než tři tuny jídla, vody a dalších zásob a zařízení pro jeho mezinárodní posádku, jejímiž členy jsou kromě Peakea také Američané Scott Kelly a Timothy Kopra a ruští kosmonauti Jurij Malenčenko, Sergej Volkov a Michail Kornijenko. Součástí nákladu je i 20 myší, které budou použity pro zkoumání svalové atrofie a řídnutí kostí ve vesmíru.

Média si u nové mise bez posádky všímají hlavně nafukovacího modulu BEAM (Bigelow Expandable Activity Module), který je výrobkem společnosti Bigelow Aerospace. Po připevnění k vesmírnému komplexu se v květnu naplní vzduchem do objemu 16 krychlových metrů, což je pro představu velikost malé ložnice.

Bydlet v něm prozatím ale nikdo nebude. Počítá se s tím, že posádka ISS do modulu čtyřikrát až šestkrát za rok vstoupí, aby odebrala vzorky vzduchu a změřila teplotu a radiaci.

Témata:  ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) Dragon Space-X

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy