Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bezmoc, strach a nervozita. Co dělat, když dítě pláče?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Praha - Když se narodí miminko, celou událost obvykle doprovází neutuchající radost a upřímné štěstí. Pocity nadšení ale může velmi brzy nahradit bezmoc, strach či nervozita.

Pláč. Děti pláčou, protože jim nic jiného nezbývá. Neznají jinou formu komunikace. Pomocí pláče nám sdělují mnoho informací. Zkuste své děťátko pozorovat. Zapamatovat si grimasy, styl pláče či formu vzdoru. Možná, že brzy zjistíte, že vám miminko chce pouze sdělit, že má hlad nebo ho bolí bříško a nebo zkrátka touží po vaší blízkosti.

Nebojte se děťátko pochovat, políbit, pomazlit se s ním. To je to nejdůležitější, co mu můžete darovat. Láska a blízkost maminky dávají miminku pocit jistoty a bezpečí. Ten uzlíček štěstí, co vám leží v postýlce není vypočítavý, ničím vás nevydírá, není možné ho rozmazlit. 

Někdy nastanou dny, a věřte že opravdu nastanou, kdy budete podráždění, nervózní a netrpěliví. Miminko to z vás vycítí a bude dávat svou nepohodu najevo pláčem. Nekřičte na něj, neodkládejte ho vyplakat. Přiviňte ho k sobě a pochopte, že ta čistá duše vám lásku opětuje stonásobně. 

Jak se orientovat v dětském pláči? To je při nejmenším oříšek! Možná vám ale pomůže malá berlička, která dopomůže k snažší komunikaci s miminkem.

Chci jíst - krátký pláč, nízko položený hlásek Nudím se - tichý, naříkavý pláč Něco mě bolí - hlasitý a silná nářek Jsem unavený - pokňourávání Bolí mě bříško - podrážděný, vzdorovitý pláč

 

Témata:  děti

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy