Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Itálii byla nalezena zubní protéza stará čtyři sta let

Vlajka Itálie
Vlajka Itálie
Foto: Pixabay

Řím - Zubní protézy nejsou vynálezem moderní doby. Ve středoitalském městě Lucca byla objevena dentální náhrada stará čtyři století. Skládá se z pěti zubů. Tří řezáků a dvou špičáků, které spojuje zlatý pásek upevněný na kořenech zubů, aby nahradily dolní část čelisti.

Protéza byla objevena při restaurování kosterních ostatků v hrobce rodiny Guinigiů, která ovládala Luccu v letech 1392 až 1429.

"Zubní protéza nalezená v hrobce Guinigiů je prvním důkazem dentální protézy z tohoto historického období a je významným článkem v dějinách stomatologie," uvedla doktorka Simona Minozziová z oddělení paleopatologie univerzity v Pise.

Přesné stáří protézy nebylo možno zatím určit, ale podle některých indicií by mohla pocházet ze začátku 17. století.

Analýza pomocí mikrotomografu odhalila dva malé zlaté čepy umístěné v zubech tak, aby na ně bylo možno připevnit zlatý pásek. Přítomnost povlaku naznačuje, že protéza byla nošena po dlouhou dobu. Tento typ technologie používaný při zubních náhradách z počátku moderní doby byl již několikrát popsán, ale dosud o tom nebyl k dispozici žádný přímý důkaz, napsal italský deník Corriere della Sera.

Témata:  Itálie zubaři historie

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy