Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Itálii byla nalezena zubní protéza stará čtyři sta let

Vlajka Itálie
Vlajka Itálie
Foto: Pixabay

Řím - Zubní protézy nejsou vynálezem moderní doby. Ve středoitalském městě Lucca byla objevena dentální náhrada stará čtyři století. Skládá se z pěti zubů. Tří řezáků a dvou špičáků, které spojuje zlatý pásek upevněný na kořenech zubů, aby nahradily dolní část čelisti.

Protéza byla objevena při restaurování kosterních ostatků v hrobce rodiny Guinigiů, která ovládala Luccu v letech 1392 až 1429.

"Zubní protéza nalezená v hrobce Guinigiů je prvním důkazem dentální protézy z tohoto historického období a je významným článkem v dějinách stomatologie," uvedla doktorka Simona Minozziová z oddělení paleopatologie univerzity v Pise.

Přesné stáří protézy nebylo možno zatím určit, ale podle některých indicií by mohla pocházet ze začátku 17. století.

Analýza pomocí mikrotomografu odhalila dva malé zlaté čepy umístěné v zubech tak, aby na ně bylo možno připevnit zlatý pásek. Přítomnost povlaku naznačuje, že protéza byla nošena po dlouhou dobu. Tento typ technologie používaný při zubních náhradách z počátku moderní doby byl již několikrát popsán, ale dosud o tom nebyl k dispozici žádný přímý důkaz, napsal italský deník Corriere della Sera.

Témata:  Itálie zubaři historie

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:21

Česká televize odhalila jména všech deseti účastníků letošní StarDance

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy