Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vesmírná loď Sojuz MS-03 zakotvila u ISS

ISS
ISS
Foto: ESA **www.esa.int**

ISS - Kosmická loď Sojuz MS-03 s tříčlennou posádkou z Ruska, USA a Francie se podle plánu úspěšně spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí ISS.

Nová posádka má strávit na ISS šest měsíců. Uvedla to agentura AFP s odvoláním na informace NASA.

Posádka stanice nyní prověří bezpečnost a správnou funkci všech systémů. Teprve poté se otevře přechodová komora mezi ISS a lodí.

Posádku MS-03 tvoří kosmonaut Roskosmosu Oleg Novickij, astronautka NASA Američanka Peggy Whitsonová a zástupce Evropské kosmické agentury (ESA) Francouz Thomas Pesquet. Nová trojice se připojí ke stávajícím obyvatelům ISS: kosmonautům Sergeji Ryžikovovi a Andreji Borisenkovi a astronautovi Shaneovi Kimbroughovi.

Doplní tak posádku orbitálního komplexu na obvyklých šest členů. Nahradí Američanku Kathleen Rubinsovou, Rusa Anatolije Ivanišina a Japonce Takuju Ónišiho, kteří se na Zem vrátili 30. října.

Whitsonová, Novickij a Pesquet stráví na oběžné dráze kolem Země šest měsíců. Zajímavostí je, že Američanka se stane první ženou, která bude Mezinárodní vesmírné stanici velet podruhé.

Témata:  ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) vesmírná loď Sojuz

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy