reklama

„Tato krádež informací o více než miliónu účtů Google nemá obdoby a je to další etapa kybernetických útoků," říká Daniel Šafář, Country Manager pro Českou republiku a region CZR ve společnosti Check Point. „Vidíme posun ve strategii hackerů, kteří nyní cílí na mobilní zařízení a snaží se z nich dostat citlivé informace."

Klíčová zjištění:

  • Kampaň infikuje 13 000 zařízení každý den a jako první způsobila root více než 1 milionu zařízení.
  • Stovky e-mailových adres jsou spojeny s podnikovými účty z celého světa.
  • Gooligan cílí na zařízení se systémem Android 4 (Jelly Bean, KitKat) a 5 (Lollipop), které představují téměř 74 % aktuálně používaných zařízení Android.
  • Jakmile útočníci získají kontrolu nad zařízením, generují tržby podvodným instalováním aplikací z Google Play a hodnotí je jménem obětí.
  • Každý den Gooligan instaluje na kompromitovaných zařízeních minimálně 30 000 aplikací, což je více než 2 miliony aplikací od začátku kampaně.

Malware ohrozil i účty a zařízení českých uživatelů

Check Point s informacemi o kampani okamžitě informoval bezpečnostní tým společnosti Google. „Velmi si vážíme partnerství se společností Check Point. Společně jsme pracovali na pochopení situace a odpovídajících krocích. V rámci naší trvalé snahy chránit uživatele před malwarem z rodiny Ghost Push jsme přijali řadu opatření, abychom naše uživatele chránili a vylepšili celkové zabezpečení ekosystému Android," říká Adrian Ludwig, ředitel zabezpečení systému Android ve společnosti Google. Google mimo jiné kontaktoval postižené uživatele a zrušil jejich tokeny, odstranil aplikace spojené s malwarovou rodinou Ghost Push z Google Play a přidal nové vrstvy ochrany do technologie ověřování aplikací.

Mobilní výzkumný tým společnosti Check Point poprvé zaznamenal Gooliganův kód ve škodlivé aplikaci SnapPea minulý rok. V srpnu 2016 se objevila nová varianta malwaru a od té doby infikoval denně minimálně 13 000 zařízení. Asi 57 % z těchto zařízení se nachází v Asii a asi 9 % v Evropě. Unikly informace o stovkách e‑mailových adres spojených se společnostmi z celého světa. K infikování zařízení dojde, pokud uživatel stáhne a nainstaluje Gooliganem nakaženou aplikaci na zranitelném zařízení se systémem Android nebo klikne na nebezpečný odkaz ve zprávě použité k phishingovému útoku.