Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Strava kosmonautů na ISS? V jídelníčku jsou i francouzská jídla

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: ESA **www.esa.int**

Paříž - Přemýšleli jste někdy nad tím, čím se živí kosmonauti ve vesmíru? Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) jí francouzský kosmonaut Thomas Pesquet a jeho pět kolegů převážně francouzská jídla.

Na jejich přípravě se podílí od roku 2006 francouzský šéfkuchař Alain Ducasse, jemuž letos pomáhá Thierry Marx, píše francouzský deník Libération.

Na Den díkůvzdání se podávala na oběžné dráze speciální večeře: krůta s brambory a zeleninou. I jindy je pro šest vědců na Mezinárodní vesmírné stanici, kteří odletěli na šestiměsíční misi a mezi nimiž je i Francouz, připraven jídelníček inspirovaný Francouzi. Francouzská kuchyně tak vystoupala až ke hvězdám. Jídla vymýšlí Alain Ducasse a v Bretani je vyrábí závod Hénaff, který se proslavil svou paštikou a pomazánkami.

Vesmír však má specifické požadavky. Každé jídlo musí být kompaktní, proto pokrmy jsou sušeny vymrazováním tak, aby mohly znovu nasáknout teplou vodu, musejí být dietní a při výrobě je třeba dodržovat dokonalou hygienu, nesmějí obsahovat takové ingredience, které by mohly chytit plíseň, a musejí být sterilizovány při teplotě 160 stupňů Celsia. Musejí mít také homogenní složení: drobečky chleba jsou zakázány, protože by mohly způsobit zadušení nebo požár na palubě stanice.

Klasické recepty musejí být uzpůsobeny požadavkům beztížného stavu a aby se zabránilo pocitu bezvýraznosti, jsou jídla hojně kořeněna.

Jídelníček tedy sestavuje Alain Ducasse. Je to šéfkuchař, který opravdu umí hovořit ke hvězdám, ať už michelinským či jiným. Francouz, který si zvolil monackou státní příslušnost, spolupracuje již deset let s Evropskou kosmickou agenturou (ESA) a zásobuje tedy různé nájemníky vesmírné stanice. Jedním z jeho velkých hitů byl sicilský překrm caponata.

Ve vesmíru stejně jako na Zemi je jídlo společenskou záležitostí. Na vesmírné stanici se tak střídá také ruská či americká kuchyně. Každá delegace vždy přináší několik specialit své země. Při posledních misích Itálie překvapila svým tiramisu a rizotem s pestem, Británie dodala jednoduchý sendvič stvořený anglickým šéfkuchařem Hestonem Blumenthalem.

Témata:  ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) jídlo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy