Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Asteroid by Zemi vymazal z vesmírných map? Nejsme na to připraveni, obávají se vědci

Dopad asteroidu na Zemi
Dopad asteroidu na Zemi
Foto: Freeimages.com

Vědci z amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) varují před nebezpečnými asteroidy. Poukazují, že je planeta Země odsouzena k zániku, pokud bude hrozit jakákoliv větší kolize. Tvrdí, že země je na něco takového „silně nepřipravena“.

Pokud na svých radarech NASA, nebo jakákoliv jiná kosmická agentura, zachytí kus skály řítící se k Zemi, bude to pro lidstvo velmi pravděpodobně znamenat zánik. Země je totiž podle odborníků není na takový druh katastrofy připravena.

I když je šance na dopad asteroidu jen malá, odborníci se podle serveru Express domnívají, že by taková událost mohla přijít „doslova kdykoliv". Poslední katastrofická událost spojená s dopadem asteroidu nastala před 65 miliony let, což mělo za následek zánik dominantního druhu na planetě – dinosaurů. Někteří odborníci říkají, že budeme schopni udělat asi tolik, jako oni, abychom podobné katastrofě zabránili – tedy doslova nic.

Ve svém projevu na výročním zasedání Americké geofyzikální unie doktor Joseph Nuth, výzkumník Goddard Space Flight Center spadající pod NASA, o potenciální srážce s asteroidem řekl: „Největším problémem je v podstatě to, že je toho sakra málo, co můžeme v tomto momentu dělat."

„Ale na druhou stranu tu jsou události, které mohou způsobit vyhynutí, věci, které zabily dinosaury. Od té doby uplynulo 50 až 60 milionů let. Dalo by se říci, že bychom je měli očekávat každou chvíli, ale v tomto bodě jde v podstatě o náhodu," vysvětloval.

NASA učinila velký pokrok v odhalování objektů v blízkosti Země, které mají větší velikost než jeden kilometr. Vědci dokáží odhalit až 90 procent z nich. Nicméně to znamená, že stále existuje 10 procent nebezpečných asteroidů, které zatím nebyly nalezeny a které by nás mohly „překvapit".

Ale i kdyby je vědci odhalili dostatečně dopředu, nebudou mít dostatek času na přípravu odpálit raketu, která by mohla asteroid dostat pryč z kolizní dráhy se Zemí.

Nuth připomněl, že se v roce 2014 asteroid otřel o planetu Mars. Odborníci objevili tento asteroid 22 měsíců před tím, než prosvištěl kolem Marsu. Pokud by se něco takového stalo v případě Země, nedalo by se dělat nic, aby se zabránilo katastrofě – nebyl by totiž čas. „Když se podíváte na rozpis vysoce spolehlivých kosmických lodí a jejich vypouštění, zjistíte, že trvá pět let vyslat kosmické plavidlo. My bychom ale dostali varování jen 22 měsíců předem," dodal vědec.

Témata:  NASA (Národní úřad pro letectví a vesmír) asteroid asteroidy vesmir

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy