Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krádež identity? Pozor, stačí jediná fotografie

Mít v životě štěstí chce každý z nás, dokonalost ale může zabíjet
Mít v životě štěstí chce každý z nás, dokonalost ale může zabíjet
Foto: Pixabay

Naše identita a především otisky prstů jsou v ohrožení. Japonští vědci totiž hlásí, že se jim podařilo úspěšně zkopírovat údaje o otiscích prstů z digitální fotografie člověka ukazujícího dva prsty do „V", tedy znamení míru. Toto zjištění vyvolalo obavy o nový způsob krádeže totožnosti lidí.

Profesor Isao Echizen z japonského Národního institutu informatiky uvedl: „Tímto způsobem je možné k převzetí jiné identity - a tu pak využít k přístupu do smartphonu nebo k vloupání do uzavřeného prostoru, jako je třeba byt.“

Symbol míru ukazovaný dvěma prsty je mezi Japonci velmi častý, ukazují jej při pózování na různých fotografiích.

Researchers warn peace sign photos could expose fingerprints https://t.co/m5yvpJChew pic.twitter.com/rf8BvpNhPd

— Engadget (@engadget) 13. ledna 2017

 

Echizen a jeho kolega Tateo Ogane podle serveru Express provedli experiment, při kterém extrahovali Echizenovy otisky z digitální fotografie pořízené na vzdálenost více než tří metrů. Snímek s vysokým rozlišením byl pořízen objektivem 135mm pomocí digitální zrcadlovky.

Naskenované otisky prstů je možné využívat například při zabezpečení mobilních telefonů, notebooků, externích pevných disků a elektronických peněženek jako na alternativa k heslům nebo osobním identifikačním číslům, tedy pinům.

Jak se zdá, podvodníci zatím tak daleko nedošli. NTT DoCoMo, největší japonský mobilní operátor, řekl, že neobdržel žádné zprávy o zneužití údajů o otiscích prstů na zařízeních svých zákazníků.

Mluvčí společnosti Yasutaka Imai uvedl: „Ověření otisku prstu se používá k mnoha účelům, včetně přístupu do smartphonů. Každý výrobce se rozhoduje, jestli tento proces ověřování zachová. Budeme i nadále pečlivě sledovat situaci.“

Témata:  lidé smartphone Japonsko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:08

Lipavský reaguje na íránský útok na Izrael. Velvyslanec půjde na kobereček

Česká diplomacie si kvůli víkendovému útoku na Izrael předvolá íránského velvyslance, uvedl ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) v pondělí. Teherán podle Lipavského ohrozil bezpečnostní situaci na Blízkém východě. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy