reklama

1. Udržujte programy aktualizované

Aktualizace můžou být občas otravné, ale jedná se o významnou součást, abyste si udrželi počítač v bezpečí. Aktualizujte pokaždé, když vás program vyzve, abyste si stáhli novější verzi. To stejné platí i o operačním systému.

2. Odstraňte zbytečné doplňky v prohlížeči

Odinstalujte rozšíření v prohlížeči, které nepoužíváte, a jsou pro vás podezřelé, protože můžou zpomalovat váš počítač, nebo dokonce i špehovat. Když se podíváte na stránku rozšíření v prohlížeči, ujistěte se, že tam nemáte doplňky, o kterých nevíte, že jste si je instalovali.

3. Zapněte si dvoufázové ověřování

Téměř všichni velcí hráči v IT již mají dvoufázové ověřování. Ať je to Google, Apple nebo Microsoft. V podstatě to znamená, že můžete použít SMS nebo kód v aplikaci na mobilu, které musíte zadat při vyplňování hesla na novém zařízení.

4. Prohledejte aktivitu na vašich účtech

Některé weby, včetně Facebooku, Twitteru, Gmailu umožňují kontrolovat aktivitu na účtech a zjistit aktivní přihlášení. Můžete se tak podívat, jestli se k vám na účet náhodou nepřipojuje z druhé strany světa.

5. Aktivujte si zamykací obrazovku na telefonu

V době mobilních telefonů, nezamknutý displej znamená možnost útočníkovi získat přístup k sociálním sítím, ale i emailům. Přidání PIN kódu, nebo u novějších telefonů otisku prstu se hodí, zabráníte tak nevítaným návštěvníkům, aby se vám dostali do telefonu.

6. Ochraňujte účet od PC

To samé platí i pro váš notebook a PC. Pokud nemáte heslo na PC, může se kdokoliv, kdo má přístup k počítači dostat k osobním informacím. Některé prohlížeče umožňují i samostatné přihlášení k účtům.

7. Zkuste šifrované zprávy

Šifrované zprávy nemůže číst nikdo jiný než odesílatel a příjemce. Pokud stránka začíná HTTPS (zelený zámek většinou), tak už je stránka zajištěna proti většině hackerských útoků a není jednoduché se do ní dostat. Pro úplné šifrování se pak dají použít aplikace např. WhatsApp nebo BBM.

8. Dávejte si pozor na veřejné Wi-Fi sítě

O problémech veřejných Wi-Fi sítí se v poslední době hovořilo několikrát. Pokud jste na veřejné sítí, měli byste si dát větší pozor na to, co sdílíte, protože to může někdo zachytit. Jedno z řešení může být nainstalování VPN softwaru.

9. Nesdílejte o sobě více informací, než je potřeba

Sociální sítě jako Twitter a Instagram jsou ve výchozím nastavení veřejné, takže může kdokoliv vidět vaše sdílené fotky, nebo příspěvky. Kdokoliv může vidět, kde jste, co děláte a pokud sdílíte mnoho příspěvků, tak je lepší odstranit geolokaci, protože by mohli cizí lidé zjistit vaši adresu bydliště, nebo třeba adresu práce.

10. Zkontrolujte si bezpečnostní otázky u bank a mobilních poskytovatelů

Takzvaný sociální hacking je v posledních letech velmi oblíbený. Nejsou k němu potřeba ani žádné znalosti počítačů. Kdokoliv může zavolat do banky nebo vašemu operátorovi a předstírat, že jste to vy. Pomocí správných odpovědí na bezpečnostní otázky, které jste si zadali, mu pak třeba může operátor poslat novou sim kartu s vaším číslem, zatímco tu vaši nechá deaktivovat, protože operátorovi namluví, že mu byla ukradena. Obzvlášť nebezpečné to je u těch otázek, na které se dá najít odpověď na internetu, jako třeba datum narození, jména mazlíčků apod.