Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cestovat v čase? Jen do budoucnosti, říká fyzik Hawking

Stephen Hawking
Stephen Hawking
Foto: news.com

Londýn - Cestovat v čase je možné, má to však jedno omezení: podívat se můžeme pouze do budoucnosti, minulost pro nás zůstane navždy uzavřena. Tvrdí to jeden z nejslavnějších teoretických fyziků a matematiků současnosti Stephen Hawking, kterého cituje portál deníku The Times.

Vědec je přesvědčen, že žádné teoretické překážky pro podobné experimenty ve skutečnosti neexistují. K cestování do budoucnosti podle jeho slov stačí jen vybudovat ultrarychlou vesmírnou loď, která dokáže vyvinout 98 procent rychlosti světla.

„Od chvíle, kdy tato loď odstartuje ze Země, bude potřebovat šest let na to, aby dosáhla takové rychlosti. Díky ní se změní tok času – pro lidi na palubě stroje čas zpomalí, jejich den bude odpovídat jednomu roku na Zemi,“ popisuje astrofyzik.

Loď pro cestování v čase přitom člověk podle Hawkinga potřebuje, aby mohl cestovat za hranice sluneční soustavy a zachovat tak lidskou civilizaci v případě rozsáhlé katastrofy na naší planetě.

Hawking přitom zdůrazňuje, že teorie, podle níž v čase existují „díry“, přes které se lze dostat do minulosti, protiřečí vědeckým základům.

Fyzik rovněž poznamenává, že se zatím podobných prohlášení zdržoval, ale déle to již nemohl vydržet. „Světová věda dlouhou dobu považovala diskuze o cestování v čase za herezi, a já jsem se proto obvykle k tomuto tématu nevyjadřoval, aby mě někdo nepovažoval za podivína. Dnes již nechci být zbytečně opatrným,“ vysvětluje své pohnutky.

Podle slov profesora Briana Coxe z Manchesterské univerzity Hawkingovu tvrzení napovídají testy ve velkém urychlovači částic LHC, které provádí v Ženevě Evropská laboratoř pro jaderný výzkum (CERN).

„Pokud v LHC zrychlíme malé částice na 99,99 procenta rychlosti světla, čas pro ně ubíhá jako sedmitisícina našeho času,“ komentoval pro Timesy.

Hawking trpí amyotrofickou laterální sklerózou, kvůli které je zcela ochrnutý. Světu je známý svou vědeckou prací popisující chování černých děr a kvantové gravitace.

Nedávno svět důrazně varoval před kontaktováním mimozemských civilizací. Podle něj sice život mimo Zemi existuje, ve vesmíru však mohou být rasy mnohem vyspělejší, než je pozemská civilizace. Setkání s některou z nich by pro člověka mohlo být fatální.

Témata:  vědci Stephen Hawking

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy