Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vitamín B chrání před znečištěným vzduchem, ukázala studie

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: news.com

Washington - Pozitivní účinky vitaminu B na lidský organismus jsou známé, nicméně je stále co objevovat. Podle nejnovějšího experimentu vědeckého týmu dokáže také částečně ochránit před onemocněními způsobenými znečištěným vzduchem.

Jedna z prachových částic, která je vnímána jako nejrizikovější, má průměr asi 2,5 mikrometru a nazývá se PM2,5. Vzniká například pálením dřeva či v dieselových motorech. Vědci se domnívají, že PM2,5 v buňkách vyvolává takzvané epigenetické změny, které mohou škodit zdraví.

Mezinárodní tým vědců chtěl zjistit, zda vysoká koncentrace částic PM2,5 bude mít méně negativní dopad, pokud testovací subjekty budou užívat vitamin B. Deset dobrovolníků bylo zprvu vystaveno čistému vzduchu a užívalo placebo tablety. Stejní dobrovolníci pak čtyři týdny brali tablety s vysokou koncentrací vitaminu B a byli vystaveni vzduchu s vysokou koncentrací poletujících částic PM2,5. Vědci zjistili, že vitamin snížil některé škodlivé účinky částic až o 78 procent.

Experiment naznačuje, že znečištěný vzduch na epigenetické úrovni ovlivňuje geny odpovědné za imunitní systém. Jinými slovy prachové částice mohou určité geny "vypínat" a snížit tak lidskou obranyschopnost.

Ačkoli výsledky studie jsou povzbudivé, vědci upozorňují, že experimentu se zúčastnilo jen málo lidí. K docílení větší věrohodnosti bude proto zapotřebí ho opakovat ve větším rozsahu, píše BBC.

Více než 90 procent světové populace podle Světové zdravotnické organizace žije v oblastech, kde znečištění vzduchu překračuje bezpečnou normu.

Témata:  zdraví vědci smog

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy