reklama

RS-28 Sarmat

Mezikontinentální balistická raketa s jadernou hlavicí může zasáhnout oblast porovnatelnou s Texasem nebo Francií. Odhadovaný dolet 100 tun vážící rakety RS-28 je 11 000 km, při nosnosti 10 tun. Obsah “užitečného nákladu” není znám, ale podle nosnosti RS-28 může na cíle dopravit až 15 samostatně naváděných jaderných hlavic. V případě útoku na Spojené státy jediná RS-28 zničí celý pás měst na východním pobřeží Spojených států.

Podle kodifikace NATO se má nová raketa jmenovat Satan-2. „Jaderná bojová hlavice Satanu-2 váží 10 tun, je dva tisíce krát výkonnější než atomové bomby shozené na Hirošimu a Nagasaki," píše list. První prototyp RS-28 Sarmat byl dokončený v roce 2015. Výroba raket RS-28 je naplánována na roky 2018 až 2021.

T-14 Armata

Armata je podvozek pro zbraně, který dokáže vykonat funkci tanku, protivzdušného děla, dělostřelecké zbraně a bitevního technického stroje.Tank podle deníku představuje revoluci, protože jeho posádka je uhájena před palbou věží inovační konstrukce. Navíc je T-14 lehčí a rychlejší než zahraniční konkurenty.

Tank je vybaven novým dálkově ovládaným vysokotlakým kanónem ráže 125 mm 2A82-1M s hladkým vývrtem. Oproti starší verzi kanónu 2A82 došlo k prodloužení hlavně ze 48 na 52 ráží, čímž se pravděpodobně zvýšila přesnost i úsťová rychlost vystřeleného náboje. Vývoj byl zahájen v roce 2009, poprvé byly stroje z testovací série představeny 9. května 2015 na vojenské přehlídce na Rudém náměstí ke Dni vítězství.

Ponorka Lada

Dieselové ponorky projektu Lada se vyznačují kompaktností a malou viditelností. Jsou vybaveny moderními samonaváděcími torpédy na likvidaci jiných ponorek a lodí. Svenska Dagbladet označuje toto plavidlo za „neviditelnou ponorku“. „Ponorka je nehlučnější než její sovětská předchůdkyně Kilo a jakákoli z dnešních ruských ponorek," píše list.

Rakety 9K720 Iskander

Balistické rakety krátkého doletu mohou nést jadernou bojovou hlavici a nejen ji. „Jako příklad se dají uvést vysoce přesné bomby schopné prorazit zdi betonového bunkru, kazetové pumy a dokonce elektromagnetické rakety na likvidaci radarů nepřítele," uvádí deník.

Raketa Iskander má hmotnost přibližně 3,8 tuny a vyvíjí rychlost na 2100 metrů za sekundu, což z ní dělá nesnadný terč pro nepřátelskou protivzdušnou obranu. Kolem balistické střely Iskander panuje aura „zázračné ruské zbraně“. Minimálně jedna baterie tohoto zbraňového systému je dislokována v Sýrii.

Taktický raketový systém OTR-21 Točka

OTR-21 Točka je taktická balistická raketa vyvinutá v roce 1976. Nejmodernější verze Točky má hmotnost 1,8 tuny a její dolet dosahuje 185 kilometrů. Raketa může být vybavena jak konvenční bojovou hlavicí, tak taktickou jadernou hlavicí. V indexu GRAU dostala označení 9K79, zatímco v kódu NATO SS-21 Scarab. K jejímu převozu slouží vozidlo 9P129.  

Mobilní protivzdušný systém S-400

S-400 je podle listu nová hvězda ruské protivzdušné obrany. Mobilní protivzdušný systém je prý nejmodernější varianta obrany před nepřátelskými raketami a letouny. S-400 má velmi moderní systém monitoringu, který dokáže sledovat současně 80 raket a letounů," uvádí se v textu.

S-400 může použít tři druhy raket o doletu na 400 kilometrů, přičemž rychlost odpálené střely překročí 1000 metrů za sekundu. Jde o novou generaci protiletadlového zbraňového systému vyvíjená ruskou firmou Almaz Antěj od 90. let jako vylepšení systému S-300. V ruské armádě je S-400 ve službě od roku 2007.

Su-34

Ruský stíhací bombardér je odvozený od typu Suchoj Su-27UB. Jeho vývoj sahá již do roku 1990. Letoun je odlišný od klasického Su-27, má širší plochou příď, kabinu pro dva letce, kteří sedí vedle sebe. V přídi stroje je umístěn radar pro sledování terénu, který řídí přízemní let (kopírování terénu). Letoun byl koncipován pro protizemní útoky, jako náhrada za Suchoj Su-24 s možností vedení vzdušného boje. Je také vybaven zařízením pro tankování za letu.

Ruští vojáci úspěšně použili tento bombardér v Sýrii, připomíná autor článku. Posádka Su-34 je dvoučlenná a dolet činí 4500 kilometrů. Ve výšce 11 tisíc kilometrů dokáže tento bitevní letoun dosáhnout rychlosti až 1900 kilometrů za hodinu. „Letadlo je vyzbrojeno raketami „vzduch-vzduch", řízenými střelami proti pozemním terčům, raketám středního doletu, řízeným a neřízeným pumám," informuje list.

Výsadkové lodě

Ruské ozbrojené síly vlastní několik velkých výsadkových lodí projektu 775 Minsk-Koroljov, Kaliningrad a Alexandr Šabalin, které pojmou batalion námořní pěchoty s bitevními stroji. Tyto lodě jsou vyzbrojeny dvěma odpalovacími zařízeními ráže 57 milimetrů a zařízením 76,2 milimetru. Navíc mají protivzdušné raketové systémy.

Ponorky třídy Kilo

Posádku sovětských ponorek Kilo tvoří 57 námořníků včetně důstojníků. Rychlost ponorky činí 10 uzlů na vodě a 17 uzlů pod vodou. Ponorka je s to ponořit se do hloubky 240 metrů a setrvat pod vodou až 45 dní. Výzbroj tvoří šest zařízení na odpálení torpéd, arzenál může dosáhnout 18 torpéd nebo 24 min.

Atomová ponorka Borej

Jde o raketonosné ponorky Ruského námořnictva s jaderným pohonem, které jsou stavěny jako náhrada raketonosných ponorek Projektu 667BDRM a Projektu 941 Akula. Vývoj započal v druhé polovině 80. let v CKB Rubin pod vedením šéfkonstruktéra V. N. Zdornova a vyústil ve stavbu první třídy ruských ponorek vyvinutých po skončení studené války. Ruské námořnictvo plánuje zařadit do své flotily osm ponorek této třídy.
Této ponorce říká list „nová ruská superponorka." Borej je značně menší než jeho předchůdce Akula, ale jeho objevení je složitější a dovede mnohem lépe manévrovat.„Ponorka o délce 170 metrů je vybavena balistickými raketami, jež dokáží nést jak taktické, tak strategické jaderné bojové hlavice," píše autor. Připomíná, že Borej dokáže vykonávat úkol během mnoha let.

Raketová vojska strategického určení dostanou v roce 2017 41 nových balistických raket, válečné letectvo získá 170 letounů, armáda zase 905 tanků a dalších bitevních strojů a námořnictvo 17 lodí.