Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Škoda Auto dostala povolení k úpravě 400.000 aut z dieselgate

Škoda Auto, a.s.
Škoda Auto, a.s.
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Berlín - Škoda Auto dostala povolení pro úpravu 400.000 aut, která měla software na manipulaci s emisními testy. Dnes to uvedl v Berlíně její šéf Bernhard Maier.

Velká část těchto vozů už podle něj byla upravena. Z Maierova vyjádření po setkání s českým premiérem Bohuslavem Sobotkou nevyplývá, že by firma chystala odškodnění postižených zákazníků.

"Z 1,2 milionu aut, která jsou u Škody postižena, máme v současnosti pro 400.000 aut certifikáty, abychom je mohli upravit," řekl dnes Maier. Technické řešení se podle něj chystá i pro další auta.

Koncern Volkswagen v září 2015 přiznal, že do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě instaloval software umožňující manipulovat s testy emisí. Při jízdě auta produkují výrazně více emisí než při kontrolních testech. Aféra se mimo jiné týká asi 1,2 milionu vozů Škoda Auto.

Na automobilky Škoda Auto a Volkswagen podalo kvůli takzvané dieselgate zatím žalobu několik Čechů. Požadují statisícové odškodnění za to, že jim firmy do aut namontovaly software falšující laboratorní výsledky měření zplodin.

Témata:  Škoda dieselgate emise

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy