Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V urychlovači částic se objevilo zvíře. Dlouho nepřežilo

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: CERN

Bern – K pozoruhodnému incidentu došlo ve Velkém urychlovači částic (Large Hadron Collider) ve švýcarském CERNu. Do prostoru urychlovače se totiž dostal malý savec a o několik dní tak jeho spuštění oddálil. Informoval o tom server The Huffington Post.

Podle serveru se transformátorem v areálu podařilo prokousat malému savci. Podle některých serverů se jednalo o lasičku, ale podle oficiálního dokumentu Evropské organizace pro jaderný výzkum se mohlo jednat také o kunu.

Drobné zvíře svůj výlet do přísně zabezpečeného zařízení nepřežilo a technici na místě už našli podle zpráv ABC News pouze spálené ostatky zvířete.

Zpravodajský server NPR uvádí, že ačkoliv zvíře způsobilo poruchy elektřiny, k žádnému vážnému poškození nedošlo. Opětovné spuštění urychlovače ale bude zřejmě muset ještě několik dnů počkat.

Server podotýká, že tento incident není jediným důvodem, proč se spuštění LHC odkládá. Vědci přitom již napjatě očekávají další výsledky, které nová řada experimentů přinese. Doufají totiž, že povedou k objevení nové částice.

Témata:  CERN urychlovač částic fyzika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:56

Speed Marathon: Policie za pátek eviduje tisíce přestupků

Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166 dopravních přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, což tvořilo téměř tři čtvrtiny všech dokumentovaných přestupků. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy