Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Našly se tři potenciálně obyvatelné planety, jsou v relativní blízkosti Země

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: www.nasa.gov

Brusel - Tři "potenciálně obyvatelné" planety objevil mezinárodní tým vědců na oběžné dráze malé hvězdy asi 39 světelných let od Země.

Podle astrofyziků je alespoň teoreticky možné, že "se najdou chemické stopy života mimo naši sluneční soustavu". O svém objevu informovali v prestižním britském časopisu Nature.

Význam objevu spočívá v tom, že se jedná o exoplanety, tedy planety mimo naši sluneční soustavu "podobné velikosti jako Země" a "potenciálně obyvatelné", uvedl spoluautor studie Michaël Gillon z univerzity v belgickém Lutychu.

Tři planety obíhají kolem takzvaného hnědého trpaslíka, tedy relativně malé a velmi chladné hvězdy, která nevydává příliš světla, a velikostí i teplotou jsou srovnatelné se Zemí či Venuší. Vzdálenost od Země zhruba 39 světelných let z nich podle astrofyzika Gillona činí relativně "blízké" planety.

Témata:  vesmir vědci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy