Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co by se stalo, kdyby na Zemi dopadl velký asteroid?

Mělo by lidstvo naději na přežití?
Mělo by lidstvo naději na přežití?
Foto: Pixabay

Minulou středu kolem Země proletěl ve vzdálenosti asi 1,8 milionu kilometrů velký asteroid arašídového tvaru. Pro představu jde o vzdálenost 4,6 krát větší, než je vzdálenost Měsíce. Může se to zdát jako velká dálka, ale když si uvědomíme, jak velký vesmír je, není to zase tak moc. Dobrá zpráva je, že se asteroid k Zemi takto blízko dostane až za dalších asi 500 let. Ale jsou tu i špatné zprávy, píše server The Washington Post.

Když radar v observatoři Arecibo v Portoriku objekt zachytil, astronomové si uvědomili, že je tento kus skály větší, než původně čekali. Podle dnešních odhadů měl asi 1,3 kilometru. Magické číslo pro úplnou apokalypsu je 96 metrů. Tak velký by musel být asteroid, aby vyhladil lidský život.

Tento asteroid je od tohoto čísla poměrně daleko, ale pokud by i menší dopadl na Zemi, napáchal by obrovské škody. I asteroid, který vyhubil dinosaury, měl podle vědců pouhý jeden kilometr. I tak ale dokázal srovnat se zemí vše v okruhu několika tisíc kilometrů a do vesmíru vymrštil obří kusy trosek, které pak spadly zpět do atmosféry, kde se z nich staly hořící koule, píše deník The Washington Post.

Podle odborné skupiny Planetary Science Institute existuje hypotéza, že obrovské ohnivé koule zahřály povrch Země na teplotu varu, takže zemřelo vše, co chodilo nebo se plazilo po souši, ale tvorové, kteří se skrývali v zemi, byli v bezpečí. „To může vysvětlovat, proč savci po nárazu nahradili obří plazi,“ píše institut. „Drobní primitivní savci mohli vylézt z doupat, aby zjistili, že jejich obří plazí konkurenti jsou většinou pryč.“

A jak by to vypadalo, kdyby se něco podobného stalo dnes? Podle deníku by to rozhodně nebylo takové, jak ukazují hollywoodské filmy nebo naše noční můry. Částečně může napovědět i toto video:

Jedno je zřejmé - opravdu nemáme ponětí, jak by tento katastrofický scénář vypadal, přece jen jsme nikdy předtím nic podobného nezažili. Ale fyzika je skutečná a vyzkoušená věda, na kterou máme tendenci se spoléhat. Takže když fyzika říká, že takto velký asteroid by uvolnil 10³¹ joulů kinetické energie, něco nám to může napovědět – je to stejné množství energie, které slunce vypustí za jeden den.

A to je opravdu hodně, když se nad tím na minutku zamyslíte. Naštěstí v našem sousedství není žádný objekt, který by mohl něco takového v nejbližší době způsobit. 

Témata:  asteroidy asteroid konec světa vesmir

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy