Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sex s roboty už nebude sci-fi. Lidstvu ale může pěkně zatopit

Budou jednou roboti nástrojem našeho sexuálního uspokojení?
Budou jednou roboti nástrojem našeho sexuálního uspokojení?
Foto: Pixabay

To, co donedávna bylo takřka nemožné, se blíží. Sex s roboty může být pro spoustu lidí splněným snem, může mít ale také velmi negativní dopad na společnost. Mladí lidé totiž nebudou mít snahu navazovat vztahy s lidmi.

Vědci z Northwestern University Feinberg School of Medicine v americkém Illinois vytvořili univerzální lék na astma a alergii na potraviny. Objevili totiž způsob, jak přesvědčit imunitní systém, aby ignoroval spouštěče jako je pyl nebo arašídy.

Metoda, na které nový lék staví, pracuje s malým množstvím alergenu. Ten je obalen do speciálního pláště a ve výsledku vytvoří "nanočástice", které imunitní systém vnímá negativně. Buňky, které mají za cíl "nečistoty" v těle eliminovat, ale místo spouštění alergické reakce vyšlou signál, který škodlivost látky neprokáže, čímž se zabrání projevení příznaků.

"Tato zjištění představují nový, bezpečný, efektivní a dlouhodobý způsob, jak "vyléčit" pacienty s život ohrožujícím onemocněním dýchacích cest a s potravinovými alergiemi," řekl serveru The Telegraph americký vědec a profesor Stephen Miller. "Můžeme tak eliminovat potřebu celoživotního užívání léků k léčbě plicní alergie," dodal.

Podle něj se jedná o zcela univerzální léčbu. "V závislosti na tom, jakou alergii chcete odstranit, můžete do nanočástic vložit pyl nebo arašídové bílkoviny," podotkl vědec.

I přes velký potenciál této lékařské metody nejde o úplnou novinku. Totožný postup byl vyzkoušen pro léčbu autoimunitních onemocnění včetně roztroušené sklerózy a celiakie. Je to ale poprvé, kdy byl tento způsob vytváření tolerance imunitního systému použit v léčbě alergických onemocnění.

Testy na léčbu astma a alergie pomocí nanočástic byly zatím provedeny pouze u myší. Alergen ve formě vaječné bílkoviny byl podáván hlodavcům, jejichž imunitní systém byl upraven tak, aby byli alergičtí právě na bílkoviny. Ve chvíli, kdy byli látce vystaveni, u nich proběhla klasická alergická reakce, nicméně poté, co bílkovinu obdrželi ve obalu z nanočástic, se u nich alergie již neprojevila.

Léčba také upravuje a vylepšuje imunitní systém pomocí zvyšování počtu regulačních T-buněk, které jsou součástí imunitního systému. Podle vědců by první testy na lidech mohly začít v dohledné době.

Témata:  Roboti vztahy Láska, intimnosti

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy