reklama

Jak server Science Alert vysvětluje, obecná diagnostika lidí v kómatu je velmi problematická, protože každý lidský mozek je jiný. Nový výzkum ale tvrdí, že dokáže zjistit, nakolik pacient vnímá, a dokonce odhalí, zda je tu pravděpodobnost, že se probudí.

Tento způsob využívá Pozitronové emisní tomografie (PET), lékařské zobrazovací metody, která dokáže sledovat mozkovou aktivitu; v tomto případě sleduje, jak mozkové buňky pohlcují cukr. Již nyní se tato metoda v nemocnicích používá k tomu, aby se oddělili pacienti v těžkém kómatu od těch, kteří jsou ve vegetativním stavu s částečným vědomím.

Vědci ale nyní pod vedením Rona Kuperse z Koadňské a Yaleovy univerzity zjistili, že tato metoda také dokáže přesně předpovědět, zda se pacient vzbudí.

„Zjednodušeně řečeno, náš tým zjistil, že pro udržení vědomí po úrazu mozku existuje minimální hladina energie," vysvětluje Kupers. Tuto hladinu lékaři měří právě pomocí monitorování metabolismu cukru.

Lékaři svůj výzkum provedli na vzorku 131 pacientů a úspěšnost jejich predikce byla 94 %. Zjistili, že pacienti, jejichž mozky vykazovaly méně než 42 % běžné mozkové aktivity se po roce neprobudili; ti, jejichž mozková aktivita byla nad touto hranicí, se do roka vzbudili.

Jak server podotýká, studia již byla ověřena a objevila se v lékařském magazínu Current Biology; i tak je ale nyní důležité, aby se další vědecké týmy pokusily tuto metodu zopakovat a ověřit tak její přesnost, jelikož použitý vzorek nebyl příliš velký.

I tak se ale jedná o důležitý krok, který by v budoucnu mohl lidem dát naději, že se přesněji dozví, jak na tom jejich blízcí v kómatu jsou.