Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Většinu druhů žijících na zemi vůbec neznáme, tvrdí vědci

Planeta Země
Planeta Země
Foto: www.nasa.gov

Washington – Naše planeta Země je plná mnoha rozličných a unikátních druhů. Americká Národní vědecká nadace (NSF) nyní na svých webových stránkách s odkazem na výzkum vědců z Indianské univerzity v Bloomingtonu uvádí, že by jich odhadem mohl být až jeden trilion.

Studie uvádí, že by Země mohla být domovem až jednoho trilionu různých druhů. To by znamenalo, že 99,999 % všech druhů ještě nebylo poznáno.

Studie vznikla díky kombinaci datech o mikrobiálních, rostlinných a zvířecích druzích, které vědci získali z vládních, akademických a občansko-vědeckých zdrojů. Jedná se proto podle NSF o největší kompilaci tohoto typu.

Jak vysvětluje jeden z autorů studie Jay Lennon, do odhadů započítali také současné ekologické modely a nově stanovená pravidla biodiverzity.

Vědci podotýkají, že se tento výzkum od předchozích liší také zahrnutím mikrobiálního života, který podle nich bývá v podobných odhadech zanedbáván. Jedná se například o různé druhy bakterií a hub.

Témata:  život Země 1 vědci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy